Skatteverket kräver in miljardbelopp i nygammal moms från tusentals svenska tryckerikunder.
Detta efter en retroaktiv momsändring som inte gick att förutse.
Av dem som nu krävs på mer moms finns till exempel kommuner, bokförläggare och tidningar och småföretagare flaggar nu för att de riskerar konkurs.
Men skatteverket står på sig trots att så många som 38 av 40 kammarrätter nu underkänt myndighetens beslut.
Lars Pansáre driver en reklambyrå som köper in mycket material från tryckerier. Nu hotas firman av krav från skatteverket på inbetalning av moms för flera år tillbaka en gång till.
Trodde inte det var sant
– Det är förvånande, upprörande och jag trodde inte att det var sant när det dök upp. Jag är en tredje part som handlat från ett tryckeri och tryckeriet har fått tillbaks momspengar som jag gett tryckeriet, och nu ska jag tydligen betala de här momspengarna igen, fast till skatteverket, säger Lars Pansáre.
Det hela började 2010 när EU-domstolen beslutade att tryckerimomsen på böcker och broschyrer skulle sänkas från 25 till sex procent och det retroaktivt från och med 2004.
Följden blev att tryckerier krävde tillbaka mellanskillnaden på 19 procent från Skatteverket för flera år tillbaka och att Skatteverket i sin tur nu kräver tryckeriernas kunder på pengarna.
Lars Pansáre har alltså vid själva inköpet betalat 25 procents moms och får nu betala motsvarande 19 procent till, plus ränta.
Retroaktiv ändring
– Är det så att momsen sänks hos säljaren, dvs tryckeriet, från 25 till sex procent så anser vi att då måste redovisningen även justeras hos tryckerikunden om han eller hon gjort avdrag för 25 procent innan, säger Susanne Malmborg utvecklingsansvarig på Skatteverket.
Skatteverket anser alltså att tryckerikunderna idag ska finna sig i att det bara var sex procent – inte 25 – de fick göra avdrag för. Det trots att det vid själva inköpen faktiskt var 25 procent och att de då inte kunde förutse att momsen i framtiden skulle ändras med retroaktiv verkan många år tillbaka i tiden.
– Hela problematiken är att man öppnat för retroaktiva ändringar av momsen, det är ju omöjligt att planera och driva företag om man har ett regelverk 2005 som man följer, och sen 2013 så får man veta att man ska betala en massa mer pengar och måste driva en process för att rädda det hela, säger Lars Pansáre.
”Svår och komplicerad fråga”
Är det inte kontroversiellt och orimligt att företag retroaktivt ska drabbas av momsändringar så här för flera år tillbaka ?
– Det här är en väldigt svår och komplicerad fråga och vi kan bara beklaga det besvär och omak som det här drabbar väldigt många, säger Susanne Malmborg verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Tryckerierna har krävt tillbaka runt fyra miljarder kronor från Skatteverket för åren 2004-2007, då fanns nämligen inte den lag som trädde i kraft 2008 som kräver att tryckerierna vidarebefordrar den tillbakakrävda momsen till sina kunder, som ju från början betalade den.
En miljard
Som en följd av det har Skatteverket hittills i runt 2.200 fall krävt tryckerikunderna på närmare en miljard kronor och fortsätter myndigheten med sina följdändringsbeslut kan det enligt Susanne Malmborg bli krav på alla de fyra miljarderna. Bland kunderna finns förutom reklambyråer bland annat många bokförläggare, kommuner och tidningar av vilka många krävs på mångmiljonbelopp.
– Ja, om alla de här leveranserna blir ärende kommer skulden att så att säga ackas upp till dryga miljonen eller liknande, det är ju mycket mer pengar än vad det här lilla företaget har råd med, säger Lars Pansáre.
Konkurs
Att behöva punga ut 19 procent på inköpskostnaderna för tryckeriprodukter för flera år tillbaka riskerar ju att leda till konkurs för små företag, är det rimliga konsekvenser av det här?
– Här har vi full förståelse för att det här slår hårt mot kunder som tidigare handlat av tryckerier. Det är viktigt att man som kund kontaktar sitt tryckeri för att få de här pengarna tillbaka, säger Susanne Malmborg verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Skatteverkets står än så länge fast vid sitt momsbeslut trots att det hittills helt eller delvis har underkänts i 38 av 40 kammarrättsdomar. Eftersom tvisten anses principiellt viktig för framtida momsändringar för alla branscher har skatteverket överklagat det hela till Högsta förvaltningsdomstolen som i slutet av maj väntas besluta om eventuellt prövningstillstånd.
– Vi har inte gjort nåt fel, vi har betalat momsen som vi ska, vi har bokfört den som vi ska, vi har gjort alla rätt men trots det så kräver dom ändå oss på mer pengar och sen passar man då till oss att man tycker att vi ska driva en civilrättslig process mot ett tryckeri som absolut inte har lust att ge oss några pengar, säger Lars Pansáre.
Fakta
Momstvisten
Före år 2010 betalade tryckerikunderna vid inköpen 25 procent moms som säljaren, tryckerierna, vidarebefordrade till Skatteverket.
Momsen gör tryckerikunden normalt sedan avdrag för i deklarationen. Efter den retroaktiva momssänkningen från 25 % till 6% kräver tryckerierna tillbaka mellanskillnaden 19 % för åren 2004-2007.
Under de åren behövde tryckerierna nämligen inte vidarebefordra den tillbakakrävda momsen till sina kunder. Först 2008 blev det lag på det. För att momsen ska bli rätt justerad kräver Skatteverket nu tryckeriernas kunder på den mellanskillnad som betalats ut till tryckerierna.
Skatteverket motiverar det hela med att det nu visat sig att tryckerikunderna bara hade rätt att dra av sex procents moms , inte 25 procent. Många drabbade kunder anser å sin sida att det är oskäligt att kräva att de vid inköpen skulle räkna med att momsen sex år senare skulle ändras retroaktivt.
Momsändringen
Efter en dom i EU-domstolen 2010 sänktes momssatsen för delar av tryckeriernas försäljning från 25 procent till 6 procent retroaktivt från och med 2004.
Enligt EU-domen ska ”framställandet av tryckta produkter” i vissa fall anses som omsättning av vara istället för omsättning av tjänst .
I Sverige innebär det att en del av tryckeriföretagens försäljning under sex år tillbaka i tiden ska beskattas med den lägre så kallade bokmomsen på 6 procent istället för den ordinarie momssatsen på 25 procent.