OK:s styrelseordförande Ines Uusmann försvarar den ekonomiska föreningens pensionsavtal för förre vd Göran Lindblå. Foto: SVT/TT

Miljonpension till OK:s tidigare vd Göran Lindblå

Uppdaterad
Publicerad

OKQ8:s tidigare vd Göran Lindblå har fått ett guldkantat pensionsavtal. Sammanlagt kan han plocka ut närmare 65 miljoner kronor i pension om han blir 85 år, visar SVT Nyheters granskning.

– Vi vill ju inte att vår vd ska bli fattigpensionär, säger Ines Uusmann, bolagets styrelseordförande.

OK drivs och ägs av de nära en miljon svenskar som har ett OK-kort. Bolaget är liksom KF, Coop, och Fonus en del av den kooperativa rörelsen.

 I boken ”Är du OK?” framgår det att aktiva medlemmar vare sig kan räkna med ”en fet bonus” eller en ”gyllene fallskärm”.  

– Vi har god etik, vi äger tillsammans och varje medlem har en röst, säger styrelseordförande Ines Uusmann när vi träffar henne på OKQ8:s direktion i centrala Stockholm.

En tungviktare

Göran Lindblå är en av kooperationens tungviktare och han har och har haft en rad betydande poster inom kooperationen under flera decennier.

Han var vd i OK ekonomisk förening i 19 år och har sen även varit arbetande styrelseordförande i OKQ8.

Guldkantat pensionsavtal

När Göran Lindblå i fjol, vid 60 års ålder, gick i pension så utlöstes ett guldkantat pensionsavtal, visar SVT Nyheters granskning. Avtalet ger honom motsvarande 70 procent av sin slutlön på fyra miljoner kronor i fem år. Det vill säga en pension på omkring 2,8 miljoner årligen. Därefter minskas pensionen till omkring 2,5 miljoner per år – livet ut.

Om Göran Lindblå lever till 85 år, vilket är en schablonmässig ålder för beräknande av mäns livslängd för pensionsförsäkringar, får han 64 miljoner kronor i pension. 30 procent av kostnaden för pensionen har tagits i OK och 70 procent i det hälftenägda OKQ8.

OK vill inte berätta hur stora avsättningar som gjorts för Göran Lindblås pension eller om de tvingats till större avsättningar mot slutet av Göran Lindblås anställningstid.

– Jag tycker inte att det är ett särskilt dyrt pensionsavtal. Jag får också mycket pengar när jag går i pension. Det är klart att vi alla får en större klumpsumma ju längre vi lever. Och jag tycker inte att vi ska ha en vd som ska bli fattigpensionär, säger Ines Uusmann.

Förmånsbaserad pension

Göran Lindblå har en så kallad förmånsbaserad pension. Det är en lösning som har blivit allt ovanligare inom det svenska näringslivet eftersom de ses som både dyra och oförutsägbara.

Många storbolag har de senaste decennierna valt att omförhandla sina chefers pensionsavtal för att komma bort från de förmånsbaserade uppläggen.

Enligt Ines Uusmann har styrelsen i OK aldrig omförhandlat Göran Lindblås avtal.

– Vi gör inte det. Vi håller avtalen heliga. Vi är kanske unika men de som har omförhandlat de här avtalen har också mycket högre löneökningar, säger Ines Uusmann.

Jämförelsevis kan nämnas att försäkringsbolaget Folksams vd och koncernchef Jens Henriksson i fjol tjänade 3,8 miljoner i lön och har en premiebestämd pension. Det innebär att Folksam sätter av motsvarande 30 procent av hans bruttolön i pension varje år.

Planerar inte dra ner på takten

Men trots den rejäla pensionen har Göran Lindblå inga planer på att dra ner på arbetstakten. Han fortsätter som styrelseordförande i OKQ8, vice styrelseordförande i KF ekonomisk förening och är nyvald som ordförande i Folksam Liv.

För sitt styrelseuppdrag som ordförande i OKQ8 får han 300.000 kronor om året, för sitt uppdrag som vice styrelseordförande i KF erhåller han 210.000 kronor och som ordförande i Folksam liv får han 155.000 kronor. Sammanlagt innebär det inkomster på 665.000 kronor.

Under räkenskapsåret 2014/2015 omsatte OK-koncernen 9 miljarder kronor men resultatet är blott 97 miljoner. Det innebär en vinstmarginal på en procent. Samtidigt kämpar föreningen med både vikande medlemssiffror och att få medlemmar att engagera sig i att styra och driva verksamheten.

”Ber om ursäkt för uttalandet”

OK vill inte berätta hur stora avsättningar som gjorts för Göran Lindblås pension eller om de tvingats till större avsättningar mot slutet av Göran Lindblås anställningstid. Vi har sökt Göran Lindblå för en kommentar men han vill inte förklara sina pensionsvillkor.

I ett pressmeddelande från OK under eftermiddagen beklagar dock Ines Uusman med anledning av SVT:s granskning sitt uttalande om att OK:s tidigare vd skulle ha riskerat att bli fattigpensionär.

– Göran Lindblå har aldrig riskerat att bli fattigpensionär. Det var olyckligt uttryckt, det finns ingen grund för uttalandet och jag ber om ursäkt för det.

Fakta/Så räknar man ut Lindblås pension

  • Enligt årsredovisningen har Göran Lindblå en pensionsålder på 60 år och har enligt avtal rätt till 70 procent av pensionsmedförande lön i 5 år Pensionsmedförande lön är den lönen som han har när han slutar. I Göran Lindblås fall var den 4 miljoner kronor.
  • 70 procent av pensionsmedförande lön är 2,8 miljoner kronor. Det får alltså Göran Lindblå från 60 till 65 års ålder.
  • Efter det minskas pensionen med 10 % av 7,5 inkomstbaslopp. För 2015 är inkomstbasbeloppet 58.100 kronor.
  • 7,5 x 58.100 är 435.750. 10 procent av 435.750 är 43.575.
  • Eftersom Göran Lindblå ska ha 70 procent av sin pensionsmedförande lön, 4 miljoner, på alla lånedelar därutöver minskas 4.000.000 med 435.750 = 3.564.250.
  • 70 procent av 3.564.250 är 2.494.497,5.
  • Det ska summeras med 10 procent av 7,5 inkomstbasbelopp:
  • 43.575 plus 2.494.497,5 = 2.538.072,5
  • Det är pensionen som Göran Lindblå får livet ut.
  • Delar av not 6 i årsredovisningen för OK ekonomisk förening 2013/2014: Från 60 till 65 års ålder uppgår ålderspensionen till 70 procent av pensionsmedförande lön. Från 65 års ålder är pensionsnivån 10 procent av den pensionsmedförande lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 70 procent på alla lönedelar därutöver
  • I en förmånsbestämd pension är du garanterad en viss procentsats av din slutlön när du går i pension. I en premiebestämd pension är det bestämt hur mycket arbetsgivaren ska betala in. Exakt hur stor din tjänstepension blir med den här lösningen beror på avkastningens storlek och vilken förvaltningsavgift som tas ut.

Fakta/OKQ8

  • OK är en konsumentkooperativ rörelse som drivs av sju självständiga ekonomiska föreningar; OK ekonomisk förening, OK Värmland, OK Piteå, OK  Norrbotten, OK Västerbotten, OK Köping och OK Örnsköldsvik.
  • Störst är OK ekonomisk förening som har nära en miljon medlemmar och som är uppdelad i 28 regioner. Föreningen äger 50 procent av bensinbolaget OKQ8 AB.
  • Ett kooperativ ska tillgodose gemensamma ekonomiska, sociala och kulturella behov och önskemål genom att äga och styra företaget tillsammans. Kooperativa företag kan drivas som ekonomiska föreningar, handelsbolag eller aktiebolag.  Gemensamt för kooperativ är det demokratiska arbetssättet som innebär att varje medlem har en röst. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.