Foto: TT/SVT

Miljontals piratkopierade artiklar beslagtagna i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Piratkopierade klockor, kläder, leksaker och livsmedel är ett stort problem för tullen runt om i Europa. Under förra året beslagtog man 41 miljoner piratkopierade artiklar till ett värde av 6,8 miljarder kronor. I Sverige stoppades drygt 200.000 artiklar förra året. Det visar nya siffror från Tullverket.

Till Arlanda kommer 100.000-tals brev och paket varje vecka och Tullverket söker efter vapen, narkotika och piratkopierade artiklar. Mats Olsson låter paket gå igenom röntgen-maskinen och reagerar när han ser en massa sladdar i ett paket.

– Det här är något som vi känner igen av erfarenhet så det här paketet ska vi titta lite närmare på. Det är en elektronisk vara som är väldigt populär att kopiera och det kommer mängder av dem till Sverige, säger Mats Olsson vid Tullverket till SVT Nyheter.

Den ökade e-handelsmarknaden gör att allt fler varor piratkopieras. Det handlar om allt från cigaretter till  läkemedel, väskor, livsmedel, klockor, skor, kullager och leksaker.

– Förra året (2016) stoppade vi ungefär 220.000 artiklar som gjorde intrång i någon immateriell rättighet, alltifrån designskydd till patenträtt till varumärkesskydd. Om det här hade varit äkta varor så hade värdet varit cirka 35-40 miljoner kronor, säger Karl Flöhr, expert vid Tullverket, till SVT Nyheter.

Varorna ofta från Kina

80 procent av de piratkopierade varorna kommer från Kina och Hongkong och det mesta beslagtas via post och paket. Om en resenär har köpt med sig en piratkopierad tröja från Turkiet till Sverige händer ingenting, men om man har flera exemplar så kan tullen beslagta varorna. Under förra året beslagtog svenska tullen mycket sminkprodukter.

– Vi tog ett parti med 100.000 förfalskade lösögonfransar. Vi är nöjda med att beslagta produkter som smink och som människor använder på huden eftersom det kan vara farliga. Det mesta av artiklarna som vi beslagtar förstörs, säger Karl Flöhr till SVT Nyheter.

Även om du som svensk kan köpa med dig en förfalskad tröja från utlandet utan att riskera straff, så varnar Tullverket för att andra länder inom EU har mycket hårdare lagar. Frankrike, Italien och Nederländerna har mycket stränga regler och man riskerar dryga böter för att inneha vissa produkter. Enligt Konsument Europa så fick en svensk kvinna böta 10.000 euro i Italien för en piratkopierad väska hon hade köpt. Det kan räcka med att man mellanlandar i ett land för att man får betala böter.

”Kan verka oskyldigt”

Det kan verka oskyldigt att köpa en kopia men rättighetsinnehavarna förlorar miljarder i intäkter varje år. Tullen menar också att det finns stora risker med att köpa vissa piratkopierade varor.

– Man har ingen som helst aning om hur de här produkterna är tillverkade och vi har haft fall där det inneburit direkt livsfara. Det kan handla om elektriska produkter, smink eller läkemedel. I bästa fall så fungerar inte läkemedlen alls, men i många fall kan de vara extremt farliga, säger Karl Flöhr till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.