Nära 500 ensamkommande ukrainska barn har flytt till Sverige – fler väntas komma

Publicerad

Sedan Ryssland invaderade Ukraina, har nära 500 ensamkommande ukrainska barn flytt till Sverige. Det visar Migrationsverkets sammanställning fram till och med 5 april.

Myndigheten uppskattar att det kan komma drygt 1 400 ensamkommande barn fram till halvårsskiftet.  

De ensamkommande från Ukraina är främst barn utan sina vårdnadshavare, men som kommit till Sverige tillsammans med en annan anhörig eller vuxen. Men det kan också vara helt ensamma barn som rest själva till någon som finns i Sverige.

I Sigtuna kommun, i Stockholms län, finns både Arlanda flygplats och Migrationsverket. Kommunen är därför en av dem som registrerar ett högre antal ensamkommande barn.

– De är ledsna, rädda för mörker och ljud, saknar sin familj, sina vänner, sin trygghet. Det är vad vi ser, säger Catarina Odenberg, socialchef i Sigtuna kommun.

“Det är ett orosmoln”

Migrationsverket uppskattar att det kan komma drygt 1 400 ensamkommande barn från Ukraina fram till halvårsskiftet. En av de största utmaningarna för kommunerna nu är att se till att det finns tillräckligt med jourhem där barnen kan bo, det vill säga en svensk familj som kan ansvara för barnet.

– Det är ett orosmoln att vi inte får in tillräckligt med jourhem i kommunerna, det är det vi är bekymrade för nu, säger Catarina Odenberg.

Kommunen jobbar därför aktivt med att få fler svenska familjer att vilja anmäla sig. 

Skulle du säga att ni har en brist på jourhem?

– I dag kanske jag inte säger det. Men i morgon kanske jag gör det. För det kan gå fort och alla kommuner kommer att behöva jourhem, säger hon.  

God beredskap 

I varje enskilt fall görs en utredning om vilken kommun barnet ska placeras i – om det är tillsammans med sin anhörig eller i ett jourhem.

Ett drygt 30-tal barn har hittills placerats i Stockholm Stad. Men beredskapen att ta emot ännu fler barn är god, enligt socialdirektören Fredrik Jurdell.

– Om man jämför med förra flyktingkrisen tog vi emot flera tusen barn. Så vi har en stor kapacitet som vi skulle kunna bygga upp, säger han.

Men liksom Catarina Odenberg, lyfter han vikten av att få in fler jourhem.

– Det gäller att vi har tillräckligt många bra familjehem som gör att barnet kan vara tryggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.