Näringsministern: ”Vi fortsätter hellre med dubbelmoralen”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag älskar gruvor, har näringsminister Karl Petter Thorwaldsson sagt. Han brukar argumentera för att svenska regelverk gör gruvor säkrare och mindre miljöpåverkande om de finns i Sverige, än om de finns i andra länder. Men när det gäller svensk uranbrytning säger han tvärt nej:

– Det kan ses som en dubbelmoral, men vi ska ej bryta uran i Sverige, säger han till SVT Nyheter.

Den socialdemokratiska regeringen är i dag allt mer positiv till kärnkraft och kan även tänka sig nya reaktorer i Sverige – om någon vill bygga dem. Men uranbrytningen vill de fortsätta ha utomlands.

– Uranbrytning innebär en process där det är svårt att undvika radioaktivitet i närområdet. Därför har vi linjen att inte bryta uran i Sverige, säger Karl Petter Thorwaldsson.

När näringsministern tillträdde sa han att han älskar gruvor och tycker även att svenskarna ska vara positiva. Inte minst när det gäller mineraler som behövs för fossilfri elproduktion som litium och nickel till batterier eller magnetit till vindkraftverk.

– Det är till stor fördel om gruvorna är i Sverige. Det skapar arbetstillfällen, och vi har även en lång tradition av gruvdrift, och är väldigt duktiga på både säkerhet och miljö runt våra gruvor, vi har väldens strängaste miljölagstiftning, Så att alla vinner på att vi bryter i Sverige.

”Svårt att kontrollera”

Men när det kommer till Uran till svenska kärnkraftverk, är ministern av en annan åsikt.

– Ja det är en motsättning. Det kan sägas vara en dubbelmoral, som vi lever med. Att vi säger att vi inte bryter uran, men vi har kärnkraft. Uran är ett material om det kommer ut i vår miljö som är väldigt svårt att kontrollera, därför beslutade vi 2018 att vi inte skall ha uranbrytning.

Är det då bättre att de miljöproblemen hamnar i ett annat land?

– Ja det är naturligtvis så att de som köper upp detta har de kontroller som vi kräver av svenska myndigheter för att det skall vara en bra drift och förhoppningsvis så har man lika bra kontroll på det.

Samtidigt har ni sagt att ni är öppna för både förlängd drift av dagens reaktorer och också nya reaktorer?

– Ja om man kan visa att det går att räkna hem och små modulära rektorer blir lönsamma har vi sagt att det är ok att bygga nya reaktorer i Sverige. Vi vill inte ha uranbrytning i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.