Enligt Swanström är uppgifterna om att Nordkorea sprängt det gemensamma sambandskontoret på gränsen mot Sydkorea minst sagt oroande, men inte särskilt förvånande. Nordkoreas relation med Sydkorea och västvärlden, och då inte minst USA, har gradvis försämrats sedan det misslyckade toppmötet mellan USA och Nordkorea i Vietnam i fjol.
Mötet, där både USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jung Un deltog, var resultatlöst och ledde varken till någon nedrustning av Nordkoreas kärnvapenarsenal som USA hoppats på, eller till några lättnader i de ekonomiska sanktionerna, vilket Nordkorea velat se.
Skuldbelägger Sydkorea
Nordkorea har sedan dess lagt skulden för misslyckandet på Sydkorea, som hade en roll i förberedandet av mötet. Niklas Swanström tror att Nordkorea nu på olika sätt försöker provocera fram nya förhandlingar med USA och mer är att vänta.
– Risken för en eskalering av konflikten är väldigt stor, säger han.
Nästa steg för Nordkorea skulle vara att bryta det militära avtal om att upphöra med ”fientliga handlingar” som Nord- och Sydkorea ingick 2018, tror Swanström. Det är också troligt med nya provskjutningar av missiler, något Nordkorea använt sig av tidigare för att stärka sin förhandlingsposition.
– Inte av kärnvapen, men kanske kortdistansmissiler.
Militär konflikt inte troligt
Men, några nya toppmöten mellan USA och Nordkorea är knappast aktuellt i nuläget, intresset från USA är svalt.
-Jag tror inte att USA är redo att förhandla med Nordkorea så nära valet. Där har Nordkorea gjort en missbedömning, säger Swanström som tillägger att president Trump vill undvika anklagelser om göra eftergifter till Nordkorea och därmed riskera att förlora väljare.
Men, även om nya provokationer från Nordkorea är att vänta, tror inte Niklas Swanström att det kommer att gå så långt som till en regelrätt militär konflikt mellan länderna.
-Nej, båda sidor inser hur farligt det skulle vara, säger han.