Det var Sydkoreas president Moon Jae-In som meddelade att mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un skulle bli av under söndagseftermiddagen, lokal tid.
– Jag hoppas att president Trump kommer att gå till historien som presidenten som uppnår fred på Koreahalvön, sa Moon enligt AP.
Inbjudan på Twitter
Det handlar inte om något längre möte och den inbjudan Donald Trump skickade ut på Twitter inför sitt Sydkoreabesök handlar framförallt om en symbolisk handskakning.
”Om ordförande Kim läser detta. Jag kan möta honom vid gränsen/DMZ, bara för att skaka hans hand och säga hej(?)!”, skriver Trump i inlägget.
Skakade hand – och korsade gränsen
Runt klockan 8, svensk tid, var Trump och Moon på plats i den demilitariserade zonen.
Så vid klockan 8.45 ägde mötet mellan Kim och Trump rum. De två ledarna gick mot varandra och sträckte fram varsin hand till ett historiskt handslag över gränsen.
Under gårdagen gick presidenten även ut och sa att han skulle känna sig ”väldigt bekväm” med att korsa gränsen till Nordkorea. Något han också gjorde under det direktsända mötet.
Med sina kliv över den kant som skiljer länderna åt blev han därmed den förste sittande amerikanske presidenten någonsin att sätta sin fot i Nordkorea.
”Stor framgång”
– Ett stort ögonblick, stor framgång, sa Trump framför kamerorna enligt TT.
Kim Jong-Un verkade nöjd med presidentens agerande.
– Han kom fysiskt hit och gick på nordkoreansk mark. Det har stor betydelse, säger han enligt nyhetsbyrån.
– Vi vill sätta punkt för det otrevliga förflutna. Det är en mycket modig och beslutsam handling.
Under det korta mötet ska Trump ha bjudit in Kim till Vita huset. Han säger också att det var en ”stor ära” att gå över gränsen och att han och Kim har en ”stor vänskap”, skriver AP.
– En massa framsteg har gjorts. Det är oerhört positivt. Vi träffades och tyckte om varandra från första dagen.
Tredje mötet
Gränsmötet är tredje gången de två ledarna möts. Sist var på toppmötet i Hanoi i Vietnam i februari. Samtalen där avbröts i förtid utan något avtal om kärnvapennedrustning och mötet har beskrivits som ett fiasko.
Det första mötet ägde rum i Singapore och resulterade i ett två sidor långt dokument i vilket Trump utlovade Nordkorea säkerhetsgarantier och Pyongyang sa att man skulle arbeta för ”total kärnvapennedrustning” på den koreanska halvön. Ett påstående som visat sig inte stämma, då en ny FN-rapport konstaterat att landets kärnvapenprogram är fortsatt orört.
”Signum för Trump”
Dag Blanck, professor i nordamerikastudier, menar att det är för tidigt att spekulera i vad söndagens hastigt påkomna möte kan ha för betydelse framöver, men konstaterar att det är ett typiskt agerande för president Trump.
– Att göra oväntade saker, agera efter eget sinne och inte lyssna så mycket på sina rådgivare är signum för Trump. Han har en uppfattning att han själv besitter speciella kunskaper, inte minst när det gäller förhandlingar, som kan förändra saker.
Fakta: Det slutna Nordkorea
Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53. Länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande.
Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar ”nationellt oberoende” och ”självtillit”. I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält för de cirka 25 miljoner invånarna.
Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt människorättsorganisationen Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.
Nordkorea är samtidigt en kärnvapenstat och ett militariserat samhälle som lägger stora resurser på sitt försvar. Enligt FN:s resolutioner får landet inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Upprepade brott mot dessa resolutioner har lett till att landet utsatts för mycket omfattande sanktioner.
Källa: TT