Det är inte jättemycket mer men det har inte höjts på flera år så det är gött att det höjs nu, säger Emma Florin, 19, som precis har tagit studenten i Borås. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Privat

Nu höjs studiebidragen: ”Det blir fett najs”

Uppdaterad
Publicerad

Goda nyheter för alla studenter – och elever på gymnasieskolor! Den 1 juli höjs studiebidragen och studiemedlen i Sverige.

– Det blir fett najs, säger Emma Florin, 19, som precis tog studenten i Borås.

Studiebidraget för gymnasiestuderande höjs med 200 kronor, från 1 050 till 1 250 kronor per månad. Samtidigt höjs bidragsdelen i studiemedlet med 272 kronor för fyra veckors heltidsstudier.

Gymnasie-elever får dessutom 900 kr retroaktivt första veckan i juli då det beslutet gäller redan från och med 1 mars även om det träder i kraft först 1 juli.

– Det blir fett najs. Det är inte jättemycket mer men det har inte höjts på flera år så det är gött att det höjs nu, säger Emma Florin, 19, som precis har tagit studenten i Borås.

”Varenda krona är viktig”

För studenter eller elever på folkhögskolor och komvux innebär höjningen att den som studerar på heltid och tar fullt lån kommer få 10 444 kronor för fyra veckors heltidsstudier – där 3 164 kr är bidrag och 7 280 kr är lån.

– Det är ganska skönt att det är bidragsdelen som höjs. Varenda krona är viktig när man är student, och så länge det inte är lånet så är det bonus, säger Nils-Olof Parfa, som studerar psykologi på Umeå Universitet.

För Sandra Mousa, 19, läser upp sina gymnasiebetyg på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping, är höjningen extra välkommen. På folkhögskolorna tillkommer ofta avgifter för bland annat arbetsmaterial när eleverna fyller 20 år. Och det gör det svårare att få pengarna att räcka till, konstaterar hon.

– Jag känner en del som säger att de har betalat av alla fakturor i mitten av månaden och sedan har de ingenting kvar. Så det här är jätteviktigt, säger hon.

”Det blir mer rättvist”

Samtidigt konstaterar flera att pengarna är viktiga för att alla ska kunna ha samma möjligheter.

– Det skulle bli mer orättvist om inte de här pengarna fanns. En del föräldrar kan betala mer och en del föräldrar inte kan betala någonting alls. Med de här pengarna blir det fler möjligheter för alla, säger Emma Florin.

För gymnasieungdomarnas del är det första gången på 12 år som studiebidraget höjs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.