Följ presentationen av utredningen om marknadshyror. Foto: SVT, Helena Landstedt/TT

Förslaget: Fri hyressättning från juli nästa sommar

Uppdaterad
Publicerad

Fri hyressättning i nyproducerade lägenheter föreslås gälla från och med nästa sommar, enligt en utredning som nu lämnats till regeringen.

– Hyran ska kunna höjas en gång per år – den får inte höjas oftare än en gång per år, poängterar utredaren Kazimir Åberg.

Det ska råda fri hyressättning för samtliga fastigheter som byggs eller byggs om till hyreslägenheter efter första juli 2022, enligt en utredning som nu lämnats över till regeringen.

Lagförslaget om fri hyressättning vid nybyggen är en överenskommelse i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Förslaget berör inte befintliga hyresrätter.

Marknadshyror

I praktiken innebär fri hyressättning att hyresvärden och hyresgästen kommer överens om hyran, utan förhandlingar via ombud.

Här föreslår utredningen att hyran, precis som i dag, ska vara bestämd på ett visst belopp.

– Men hyresvärd och hyresgäst får avtala om vilken hyra man kommer överens om den dagen hyresgästen ska flytta in, säger utredaren Kazimir Åberg på en pressträff.

Får höjas en gång

Inflyttningshyran får inte ”väsentligt överstiga” hyror för liknande lägenheter. När hyran väl är bestämd får den höjas max en gång per år, lyder förslaget.

Däremot kan man begära sänkning hur många gånger som helst per år.

Hyreshöjningen ska inte överstiga förändringar i konsumentprisindex (KPI). Men det finns ett undantag: om hyresvärden kan visa att områdets attraktionskraft ökar – till exempel genom tillgång till ny kollektivtrafik – så får hen höja hyran mer än KPI.

Hyresgästen kan då motsätta sig en sådan hyreshöjning.

V hotar fälla regeringen

Enligt de borgerliga partierna kommer förslaget att leda till fler lägenheter och kortare bostadsköer. Enligt kritikerna leder det till högre hyror.

Sedan tidigare har Vänsterpartiet hotat att fälla regeringen om förslaget går igenom.

Socialdemokraterna vill på pappret inte ha någon fri hyressättning för nyproducerade lägenheter, men i och med januarisamarbetet kan det alltså bli verklighet ändå.

Så sätts hyran för svenska lägenheter

Hyran i en enskild lägenhet i Sverige bestäms inom ramen för något som kallas för brukvärdessystemet. Det är ett system som baseras på en rad olika brukvärdesfaktorer, till exempel:

  • Fastighetens och lägenhetens standard
  • Utrustning i lägenheter och gemensamma utrymmen
  • Läge, inräknat tillgång till kollektivtrafik och avstånd till centrum

Bruksvärdessystemet hanterar endast relationen mellan hyror i likvärdiga lägenheter, och målet är att likvärdiga lägenheter ska ha lika hyra.

Själva hyressättningen går oftast till genom ombud. Hyresvärden företräds oftast av Fastighetsägarna, medan hyresgästen å sin sida ofta företräds av Hyresgästföreningen.

Om hyressättningen sker genom en överenskommelse mellan hyresgäst och hyresvärd så kallas det direktförhandling.

Marknadshyra innebär att hyresvärden själv bestämmer hyran för en enskild lägenhet, utan att någon förhandling sker mellan parterna på hyresmarknaden.

För lokaler gäller fri hyressättning.

Källor: Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Marknadshyror

Mer i ämnet