Kammarrätten i Göteborg ger grönt ljus åt en policyändring hos Statistiska centralbyrån (SCB) som innebär att uppgifter om friskolors prestation omfattas av sekretess – eftersom de kan påverka de enskilda skolornas affärsverksamhet. Foto: TT

Ny dom: Uppgifter om skolresultat på friskolor sekretessbelagda

Publicerad

Föräldrar som ska sätta sina barn i en skola nästa år kommer inte kunna jämföra skolresultaten från friskolor. Kammarrätten i Göteborg ger grönt ljus åt en policyändring hos Statistiska centralbyrån (SCB) som innebär att uppgifter om friskolors prestation omfattas av sekretess – eftersom de kan påverka de enskilda skolornas affärsverksamhet.

De sammanställningar av betygssnitt och elevsammansättning som till exempel Skolverket och Sveriges kommuner och regioner (SKR) tidigare publicerat, och som hjälpt föräldrar att jämföra olika skolor, kommer bli omöjliga eller åtminstone mycket svåra att göra fortsättningsvis.

Anledningen är en policyändring som SCB aviserat om tidigare i höstas, med hänvisning till sekretesslagstiftningen. Uppgifter som samlats in inom ramen för SCB:s statistikverksamhet omfattas av mycket stark sekretess, och får bara lämnas ut om det inte finns någon risk för skada eller men för enskild.

– Vi har väldigt svårt att se att man kan tolka reglerna olika utifrån vilken typ av verksamhet man driver, om det är en privat skola eller en privat bilverkstad. Man skulle aldrig inom den ekonomiska statistiken avslöja namn och nyckeltal för något företag överhuvudtaget. Vi har haft en annorlunda tillämpning på skolområdet länge utan att egentligen fundera på varför, säger Joachim Angermund, chefsjurist på SCB.

Beslutet överklagades – men kammarrätten ger SCB rätt

Eftersom att uppgifter om betygssnittet på en skola, hur många elever som går ut, och hur det förhåller sig till elevsammansättningen på skolan, kan påverka huruvida föräldrar väljer att placera sina barn där – och alltså hur mycket pengar företaget tjänar – kan det orsaka skada för friskoleföretagen om SCB lämnar ut uppgifterna. Därför bedömer SCB att sekretesslagstiftningen inte tillåter att uppgifterna lämnas ut.

I linje med detta vägrade SCB lämna ut uppgifter om friskolor i 73 svenska kommuner på grundskolenivå och 45 kommuner på gymnasienivå, till SKR, Statens kommuner och regioner, som länge sammanställt uppgifterna och gjort dem jämförbara. Beslutet överklagades, men kammarrätten i Göteborg gav SCB rätt.

SCB hoppas lagen ändras: ”Håller med om att detta är viktig information”

Joachim Angermund, chefsjurist på SCB, säger att han hoppas att lagstiftarna gör om lagen så att uppgifterna samlas utanför SCB:s statistikverksamhet.

– Vi hoppas förstås att lagstiftaren gör så att det blir ett sammanhållet skolregister och inte statistikregister – jag håller givetvis med om att det här är viktig information.

Det har sedan flera år tillbaka föreslagits lagstiftning som skulle göra att offentligt finansierade friskolor omfattas av offentlighetsprincipen på samma villkor som kommunala skolor. Sådan lagstiftning skulle enligt Joachim Angermund förändra SCB:s övervägande, om den utformades på rätt sätt.

– Om den utformas så att fristående skolor även ur ett sekretessperspektiv är att jämställa med kommunala skolor, så skulle det påverka bedömningen. Och jag utgår ifrån att det är så man skulle göra, säger Joachim Angermund.

SCB kommer att göra vissa undantag från bestämmelserna för forskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.