Domstolen har bedömt skyddsbehovet för en 17-årig pojke från Afghanistan som tillhör minoritetsgruppen hazarer. Innan han kom till Sverige i slutet på 2014 hade han levt större delen av sitt liv i Iran.
Det faktum att han är minderårig och saknar föräldrar, släkt eller annat nätverk i Afghanistan liksom lokalkunskap om landet gör att domstolen anser att han är alternativt skyddsbehövande. Det innebär att han har ett skyddsbehov och får stanna, även om han inte har flyktingstatus.
– Barn som inte har något nätverk där är ju oerhört utsatta för alla former av övergrepp. De riskerar tvångsarbete, att hamna i prostitution och naturligtvis att utsättas för våld också. Allt det här sammantaget och att han blir så utsatt och utlämnad för de här riskerna gör att vi anser att han då riskerar omänsklig behandling, säger Anita Linder, lagman vid Migrationsöverdomstolen.
Sätter praxis
Domen är prejudicerande och sätter praxis för andra unga asylsökande som saknar nätverk i hemlandet. De senaste två åren har över 24.000 personer sökt asyl i Sverige som ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan. Drygt hälften uppger att de kommer från Afghanistan, medan resten säger att de varit bosatta i Iran.
– Domen har stor betydelse för det finns ju nu ganska många barn här som är i samma situation som den här personen som egentligen aldrig varit i Afghanistan utan kommer från flyktingläger, oftast i Iran, säger lagmannen Anita Linder.
”Principiellt viktigt”
Den som anses som alternativt skyddsbehövande får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för att bo och arbeta i Sverige i 13 månader. Den som fortfarande har skyddsskäl när uppehållstillståndet slutar gälla kan ansöka om att få det förlängt. Domen kan också påverka läget för många av de unga afghaner som i dag får begränsade uppehållstillstånd för att utvisas i samband med att de fyller 18 år.
– Numera har ju Migrationsverket ofta gjort så med de här barnen att de bara ska ha ett tidsbegränsat uppehållstillstånd till dess att de fyller arton år, men nu blir det ju möjligt att få längre tillstånd, säger Anita Linder, lagman Migrationsöverdomstolen.
Pojken i det aktuella fallet hade redan fått permanent uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter, men bedömdes inte ha någon skyddsstatus.
– Det är viktigt för honom att han nu får en skyddsstatus och att han har ett skyddsbehov och det är principiellt viktigt då det har varit svårt att veta hur vi ska resonera kring de här ärendena, säger Lina Eklund, jur kand som företräder 17-åringen. Hon säger att hennes juristbyrå har många klienter som kommer från liknande omständigheter som hennes klient.
Analyserar domen
Migrationsverkets rättsenhet håller nu på att analysera domen och vad den kommer innebära. Innan det är arbetet är klart vill Migrationsverket varken kommentera domen eller hur många av de asylsökande från Afghanistan som kan beröras av den.