• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Korrespondenten om värmeböljan i Indien – ”asfalt som smälter”

Uppdaterad
Publicerad

Vårens rekordhöga temperaturer har närmat sig 50 grader i Sydasien. Nu visar en ny rapport att det finns ett samband mellan värmeböljorna och befolkningsmängd. Särskilt i folktäta länder som Indien. 

Ju fler människor som bor i ett område och förbrukar energi, desto värre kan värmeböljorna bli enligt en nysläppt rapport från Göteborgs universitet.

SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel ser ett tydligt samband mellan befolkningsmängd och värmeböljorna i Indien.

– Det är så många människor i den här regionen. Om en miljard indier skaffar luftkonditionering, vilket man vill göra när det är så här varmt, då blir det den enskilt största energislukaren och den onda cirkeln fortsätter om energin kommer ifrån kol. Då snabbas klimatförändringen på.  

Värmen får allvarliga konsekvenser: ”Asfalt som smälter”

Konsekvenserna av Indiens extrema värme är allvarliga menar Mendel.

– Det är de högsta temperaturerna man har uppmätt sedan man började mäta för 122 år sedan. Det är asfalt som smälter och döda fåglar som trillar ned från himlen, säger hon.

Värmen har även följts av andra extremväder som orkanvindar och översvämningar. 

Vad finns då att göra? Enligt en av rapportens författare, Deliang Chen, bör människor, särskilt politiker, se rapporten som en varningsklocka. 

– Ett av de bästa scenarierna är om vi får Parisavtalet och använder mycket förnybar energi, minskar energiförbrukningen och har en bra koll på befolkningsutvecklingen. Det är inte bara Indien utan hela världen måste hjälpa till, säger Deliang Chen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.