Enligt den särskilda utredaren Per Håkansson finns det många användningsområden för statistiken som tas fram i utredningen. Foto: Göran Lidén/SVT

Svenskarnas förmögenhet ska följas på individnivå

Uppdaterad
Publicerad

När förmögenhetsskatten togs bort för 14 år sedan togs också möjligheten att individuellt följa upp svenskarnas tillgångar och skulder bort – men nu ska en ny utredning ändra på det. Siffror som på sikt också kan möjliggöra ny beskattning.

Det var 2007 som den dåvarande borgerliga regeringen tog bort förmögenhetskatten. Men det var inte bara skatten som försvann. Den dåvarande regeringen tog också bort möjligheten till att ta in individuella uppgifter över hushållens förmögenhet, en förutsättning för beskattning.

Men den nuvarande finansministern, Magdalena Andersson (S), tillsatte i januari en utredning som ska ta fram uppgifterna igen.

Nu ska siffrorna in

– Man behöver kunna se hur folkhälsan påverkas av förmögenhetsställning. Man behöver veta vad som händer om man ändrar ett bidragssystem, ett skattesystem, amorteringskrav, och så vidare, säger Per Håkansson, särskild utredare för utredningen om statistik över hushållens tillgångar och skulder:

– Det är många användningsområden man ska ha statistiken till, men den finns inte i dag.

För att kunna använda siffrorna till en ny förmögenhetskatt räcker utredningen inte till utan behöver kompletteras, enligt utredaren Per Håkansson.

Valfråga

Under våren började finansminister Magdalena Andersson tala om någon form av ny förmögenhetskatt, några månader efter den nya utredningen var tillsatt.

– Jag ser framför mig att vi kommer att gå till val på att de som har de högsta inkomsterna, inte minst de högsta kapitalinkomsterna, ska bidra mer till välfärden, sa Magdalena Andersson (S) i Rapport den 8 mars.

Så här skrev finansministern i pressmeddelandet från den 28 januari när utredningen tillsattes:

”Bättre statistik över fördelning av inkomster, förmögenheter och skulder är även viktigt i arbetet med att bekämpa den ekonomiska ojämlikheten.”

Försiktig med skattepengarna

Daniel Waldenström som är ekonomiprofessor ser fram mot att få ta del av den nya informationen. Han ger Danmark som ett exempel på ett land som tar in siffror över hushållens förmögenhet, men ändå inte tar ut förmögenhetsskatt.

– Vi behöver handha skattebetalarnas pengar med största respekt så därför är det viktigt att vi kan utforma skatterna på bästa sätt – då behöver vi information. Vilka skatter som sedan skall utformas är en politisk fråga. Det får ju väljarna ytterst bestämma, säger Daniel Waldenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.