Magnus Thortensson, Energiföretagen, intervjuas av SVT om varför elpriserna i norr är så höga just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Magnus Thortensson, Energiföretagen, om varför elpriserna i norr är så höga just nu. Foto: Filip Hannu/SVT

Nya elprisrekord i norr – men hela landet påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna lyfter kraftigt i hela landet. För elområdena i norra Sverige innebär det nya toppnivåer. Och för södra Sverige får man gå tillbaka till de historiska rekorden i slutet av augusti för att hitta högre priser.

Och det ser inte ut att vända nedåt i närtid, varnar en expert.

– Den här prisnivån vi ser nu är mer i linje med vad vi kan förvänta oss här framåt i vinter, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbyrån Merlin & Metis, med hänvisning till prissättningen på terminsmarknaden.

Dagspriset på el lyfter till 4:25 kronor per kilowattimme i hela landet på onsdag, enligt prissättningen på Nord Pool. Det kan jämföras med tisdagens dagspris på 3:73 kronor – redan det den högsta prisnivån på många veckor.

Onsdagspriset toppar under de så kallade höglasttimmarna, kring klockan 17–19, då priset är uppe på 5:49 kronor per kilowattimme.

Bakom prislyftet just nu ligger en kombination av omständigheter. Vindkraften går på halvfart samtidigt som efterfrågan ökar när vinterkylan börjar dra in över landet. Till det kommer högre prisläge på den europeiska kontinenten.

För att hitta ett högre dagspris än onsdagens får man gå tillbaka till pristopparna i södra Sverige kring månadsskiftet augusti–september. Och för de två prisområdena i norra delarna av Sverige är det nya rekordnivåer för andra dagen i rad.

Isläggning på älvarna

Priserna i landets fyra elområden har under stora delar av november rört sig både upp och ned på mer eller mindre exakt samma nivåer. Prissamordningen hänger bland annat samman med att vattenkraften befinner sig i ett säsongsmässigt pausläge – för att få på plats en bra isläggning på älvar och dammar i norr inför vintern.

En annan faktor är isbildning på rotorbladet på vindkraftverken i norr, som påverkar produktionen där.

– Det är huvudproblematiken, säger Holtz, när han förklarar varför priserna i de fyra prisområdena – som tidigare under året spretat markant – har börjat samordna sig.

Men enligt Holtz förklaras prissamordningen också av att det har varit ovanligt milt höstväder och mycket vindkraftproduktion i södra Sverige och på kontinenten, vilket har hållit ner priserna där.

– Sedan har vi haft mycket regn över södra Norge, där en stor del av Nordens vattenkraft finns. Det har också pressat elpriserna i söder, säger Holtz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.