Nya förslag om straffskärpning för sexualbrott

Uppdaterad
Publicerad

Minimistraffet för våldtäkt höjs till tre års fängelse och det ska bara vara fängelse i straffskalan för brottet köp av sexuell tjänst. På onsdagen presenterade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi nya förslag på åtgärder för att skärpa sexualbrottslagstiftningen. 

Förslagen innebär framförallt en straffskärpning på en rad punkter och hör till det så kallade 40-punktsprogrammet mot mäns våld mot kvinnor. 

– Vi kommer presentera de förslag som vi går vidare med skarpt till riksdagen, men också en utredning för att se över hur lagstiftningen ska se ut framöver. Detta är punkter med anledning av 40-punktsprogrammet som vi presenterade för ungefär ett år sedan, sa Morgan Johansson (S) på presskonferensen.

Dels handlar det om att minimistraff för våldtäkt och våldtäkt mot barn kommer höjas från två till tre års fängelse. Förslaget är också att straffskalan för köp av sexuell tjänst ska höjas, med endast fängelse i straffskalan.

Föreslås träda i kraft i augusti

Minimistraffet för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling ska höjas från 14 dagar till sex månaders fängelse och när det gäller utnyttjande av barn för sexuell posering tas böter bort från minimistraffet. 

Förslaget är att åtgärderna ska träda i kraft 1 augusti 2022.

– Alla de här straffskärpningarna innebär också ökade kostnader för framförallt Kriminalvården. Det innebär fler fängelse-och häktesplatser. Sammanlagt skulle det här vid fullt genomslag innebära kostnadsökningar på lite drygt 200 miljoner kronor. Det tar vi höjd för i Kriminalvårdens budgetar framöver, sa Morgan Johansson.

Moderaterna välkomnar förslaget om straffskärpningarna enligt TT. Men, partiet saknar krafttag mot serievåldtäktsmän och anser också att de så kallade straffrabatterna för upprepade sexualbrott ska tas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.