Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) kallade satsningen för en ”historisk kraftsamling mot mäns våld mot kvinnor”. Foto: Duygu Getiren , TT

Regeringen vill permanenta pengar till kvinnojourer

Publicerad

Regeringen vill satsa på att stoppa mäns våld mot kvinnor. Istället för tillfällig finansiering vill man nu ge kvinnojourer permanenta pengar.

Regeringen presenterade på måndagen en satsning på att stoppa mäns våld mot kvinnor. Sammantaget innebär budgetsatsningarna att regeringen de närmsta tre åren vill öka anslagen till arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld till en permanent nivå på 1,2 miljarder per år.

– Nu sätter vi pengar bakom orden. Så länge en enda kvinna dödas av sin man, pojkvän eller sitt ex, så har vi mer att göra, sade jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) på en pressträff. Hon kallade satsningen för en “historisk kraftsamling mot mäns våld mot kvinnor”.

”Gör ovärderliga insatser”

Arbetet mot mäns våld mot kvinnor har tidigare i stor utsträckning finansierats med tillfälliga medel, något som enligt jämställdhetsminister Märta Stenevi skapat osäkerhet och inneburit att fokus hamnat på kortsiktiga projekt. 

Jourverksamheten föreslås nu tills vidare få 150 miljoner kronor om året. Utöver att permanenta statsbidragen på de 100 miljoner kronor per år som redan är avsatta till kvinnojourerna vill regeringen ge ett tillskott på 50 miljoner kronor årligen från 2023 och framåt.

– Kvinno- och tjejjourerna har under lång tid burit arbetet mot män våld mot kvinnor på sina axlar. De har ryckt in när det offentliga inte har tagit sitt ansvar och de gör ovärderliga insatser varje dag, säger Märta Stenevi (MP) på en pressträff.

I satsningen ingår också att höja kraven på kvalitet på skyddade boenden. Under 2022 ska regeringen lägga ett förslag på hur kvalitetskraven för skyddade boenden ska regleras i lag och att det ska krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg för att bedriva verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.