Smittan har lokaliserats till en och samma gård utanför Mönsterås i Småland där äggen har värpts. 165 000 friska djur ska nu avlivas.
CA Cedergren utanför Mönsterås i Småland är en av landets största äggproducenter. Det är tredje året i rad som gården behöver avliva hundratusentals höns.
– Förra året hade vi en brand, och året innan det var det fågelinfluensa. Vi jobbar på, men det är tragiskt när sådant här händer, säger Maud Cedergren, verksamhetsansvarig hos CA Cedergren.
Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, berättar att myndigheten i måndags fick besked om att äggleverantören CA Cedergren vid en rutinkontroll har upptäckt salmonella i stallmiljön där äggen har värpts.
– Det handlar om två avdelningar i ett stall. Så huvuddelen av gården är inte drabbad. Då går vi in och spärrar, vi fattar beslut om avlivning och det ska sen saneras, tömmas på gödsel och så vidare. Gången i det hela är tyvärr att djuren måste avlivas.
ÅTERKALLELSEN GÄLLER FÖLJANDE PRODUKTER:
Återkallelsen gäller följande produkter med följande bäst före-datum:
Coop Ägg Frigående inomhus, 12-pack, storlek ML, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.
Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.
Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.
Axfood: Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26.
SALMONELLA
* Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.
* I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.
* Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.
* Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.
Källa: Folkhälsomyndigheten.