Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Döv patient fick ingen teckenspråkstolk vid vårdbesök. DO kräver 50 000 kronor. Foto: TT

Döv patient fick ingen teckenspråkstolk vid vårdbesök – DO kräver 50 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Handlar det om diskriminering när Region Gävleborg inte säkerställde att en döv kvinna fick tillgång till teckenspråkstolk vid sina vårdbesök? Den frågan har Diskrimineringsombudsmannen, DO, utrett. Nu krävs regionen på 50 000 kronor.

Region Gävleborg har vid upprepade tillfällen inte säkerställt att en kvinna som är döv fått tillgång till teckenspråkstolk vid vårdbesök, trots att hon tydligt informerat vården om behovet, skriver DO. Detta har påverkat kvinnans möjlighet att kommunicera med vården negativt, enligt DO.

Kvinnan har missgynnats då hon inte har fått tillgång till vård på jämförbara villkor som en person utan hennes funktionsnedsättning, skriver DO.

Ska betala 50 000 kronor

Rätten till tolk framgår av hälso- och sjukvårdslagen. Att ha tillgång till tolk vid vårdbesök är en tillgänglighetsåtgärd som kvinnan behöver. DO anser därför att det varit fråga om diskriminering i form av bristande tillgänglighet vid vårdbesöken.

– Ett vårdbesök är en situation då en person är helt beroende av att vården möjliggör kommunikation, säger Vanessa Grapenstedt, processförare på DO.

DO begär nu att Region Gävleborg betalar 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.