Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wikileaksgrundaren Julian Assange har släppts fri. Foto: SAMANTHA SALAMON

Julian Assange har landat i Australien

Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange har erkänt sig skyldig till att sprida hemlig information, efter en överenskommelse med USA. På onsdagen landade han Australien som en fri man.

Enligt överenskommelsen väntas Assange dömas till fem år och två månaders fängelse, vilket motsvarar den tid han redan har suttit fängslad i Storbritannien.

Han släpptes sedan fri och på onsdagseftermiddagen svensk tid landade han i hemlandet Australien, där hans fru och två barn väntade.

Mer om Assange

* Assange var med och grundade Wikileaks, en webbplats dit stora läckor skulle kunna överföras och publiceras. Han åtalades av USA för sin roll i 2010 års läckor av hundratusentals hemligstämplade dokument med koppling till kriget i Irak och Afghanistan.

* 2012 beviljades han asyl på den ecuadorianska ambassaden i London för att undvika en utlämning till Sverige, där han var misstänkt för ett sexualbrott. Den utredningen lades ned 2019 och samma år kastades han ut från ambassaden och greps av brittisk polis.

* Fram till tisdagen har han spenderat fem år i högsäkerhetsfängelset Belmarsh, där han samtidigt bestridit en utlämning till USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.