Antonia står i en korridor och tecknar ”hjälp”. På bilden finns också en teckning för två personer som håller om varandra. Över den ena personens huvud finns två moln och tre blixtar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vår reporter ge fyra exempel på organisationer du kan vända dig till om du har problem med psykisk ohälsa. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: SVT

Här kan du få hjälp på teckenspråk om du mår dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Mår du dåligt psykiskt? Det finns hjälp att få. Vi ger några exempel på var du kan få hjälp:

Barn- och ungdomsjour på teckenspråk (BOUJT)

BOUJT erbjuder samtalsstöd på svenskt teckenspråk för barn och unga mellan 7 och 21 år.

Dövteam och dövpsykiatriska mottagningar

Dövteam finns i Skåne, Stockholm, Uppsala, Västra Götaland, Örebro och Östergötland. Dövpsykiatriska mottagningar finns i Stockholm, Västra Götaland och Örebro. I Skåne kontaktas personal med dövpsykiatrikompetens genom den allmänna vuxenpsykiatrin från och med 2023.

den här sidan hittar du en lista med kontaktuppgifter till dövteamen och de dövpsykiatriska mottagningarna.

Nationell kvinnojour på teckenspråk (NKJT)

NKJT ger samtal och stöd för döva, hörselskadade och dövblinda kvinnor, icke-binära och unga tjejer från 15 år och uppåt. De är inriktade på problem med relationer, men kan hänvisa till andra instanser om den som kontaktar NKJT behöver andra typer av hjälp.

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har en bildtelefonjour på teckenspråk. Döva och teckenspråkiga i hela landet kan samtala med teckenspråkiga präster eller diakoner.

Vårdcentralen

Du kan kontakta din vårdcentral genom 1177.se

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Tipsa oss!

Källa: Sveriges Dövas Riksförbund

Har du tips på fler länkar eller kontaktvägar? Berätta gärna för oss på 15minteckensprak@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet