Caroline Johnsson sitter på en datorstol. Bakom henne finns en byrå, en soffa och en teve. Caroline Johnsson tecknar ”hjälp”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Caroline Johnsson berätta om hur det är att använda tolk vid psykologbesök.(Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: SVT

Så fungerar tolkade psykologbesök för döva Caroline: ”Hänger inte med”

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Johnsson har erfarenheter av tolkade psykologbesök. Ibland fungerar det bra, ibland fungerar det inte alls. Hon drömmer om att få träffa en psykolog som hon kan kommunicera direkt med på teckenspråk.

– Jag minns ett möte där jag hade en tolk som behärskade teckenspråk fullt ut. Vid nästa möte hade jag en annan tolk, som inte hängde med lika bra, berättar Caroline Johnsson från Öland.

Hon berättar att den andra tolken bad henne att upprepa sig eftersom tolken inte förstod.

15 minuter på Teckenspråk

– Jag kände att jag tappade tråden när jag skulle försöka minnas vad jag sagt. Vad jag har sagt till psykologen glömmer jag också direkt, säger Caroline.

Brist på personal som kan teckenspråk

Caroline Johnsson drömmer om att få träffa en psykolog som kan teckenspråk så att hon inte behöver använda tolk. Maria Midbøe, specialistpsykolog på dövpsykiatriprogrammet, Psykiatri Sydväst i Region Stockholm, förstår hennes önskemål.

Tolkar används även i dövpsykiatrin

– Idag finns det inte tillräckligt mycket vårdpersonal som behärskar teckenspråk fullt ut. Även inom dövpsykiatrin behöver vi ibland använda tolk, men vi har erfarenhet så att vi kan göra det på rätt sätt, säger Maria Midbøe.

Se videon där Caroline Johnsson berättar om sina erfarenheter av att använda tolk vid psykologbesök.

Se avsnitt 9 av programmet ”15 minuter på teckenspråk”:

Måndagen den 27 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jLJQm5A/15-minuter-pa-teckensprak/hur-mar-dovpsykiatrin-i-sverige?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet