Statsvetarna talar om så kallade ”sena bytare”, alltså väljare som sagt att de ska rösta på ett parti före valet och sedan väljer ett annat parti. Enligt SVT:s vallokalsundersökning 2014 bestämde sig mellan 12 och 13 procent av väljarna på valdagen. Tidigare undersökningar visar att de sena bytarna endast är 7-8 procent av väljarna.
– En stor majoritet har alltså redan bestämt sig på valdagen, säger Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet, till SVT.
Den långsiktiga trenden visar samtidigt att allt fler väljare bestämmer sig för vilket parti de ska rösta på under valrörelsen. På 60-talet var det endast 18 procent som bestämde sig under den sista månaden innan valet, medan det i förra valet var hela 59 procent.
Få byten påverkar blockpolitiken
Många väljare byter visserligen parti mellan val, men samtidigt tar många byten ut varandra. Till exempel om en väljare byter från Moderaterna till Liberalerna samtidigt som en annan byter från Liberalerna till Moderaterna.
Mellan valen 2010 och 2014 bytte omkring 35 procent av väljarna parti och omkring 8 procent bytte block.
– Många väljare som byter parti gör det dessutom inom Alliansen eller inom det rödgröna blocket, så det påverkar inte blockpolitiken, säger Maria Solevid.