Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/Arkivfoto

Nytt salmonellautbrott – 160 000 höns ska avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största äggproducent, CA Cedergren i Fliseryd, Mönsterås kommun, har fått ett nytt bekräftat fall av salmonella. Flera matleverantörer återkallar nu ägg efter upptäckten.

I januari fick CA Cedergren avliva drygt 164 000 höns efter att salmonellabakterier upptäckts i ett av stallen. Nu har det hänt igen, vilket Barometern var först med att rapportera.

– Det är ett annat stall den här gången, det andra håller vi fortfarande på att sanera, säger Maud Cedergren, verksamhetsansvarig på företaget.

På måndagskvällen gick Ica, Coop och Axfood ut med att de återkallar flera äggförpackningar, efter att salmonella upptäckts vid en rutinkontroll.

Nu pågår sanering och ungefär lika många höns som i januari kommer avlivas denna gång.

– I det här nya stallet så rör det sig om cirka 160 000 hönor. De ska avlivas eftersom de rört sig i den smittade miljön, säger Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbrukssverket.

ÄGG SOM ÅTERKALLAS

Axfood:

– Garant Ägg, Frigående inomhus, XL, 6-pack, bäst före-datum 08.03.2023 – 17.03.2023

– Garant Ägg, Frigående inomhus, Large, 10-pack, bäst före-datum 08.03.2023 – 17.03.2023

Coop:

– Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M, bäst före-datum från och med 08-03-2023 till och med 17-03-2023.

– Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S, med bäst före-datum från och med 13-03-2023 till och med 16-03-2023.

Ica:

– Ica Basic Ägg frigående inomhus 6-pack och 24-pack

– Ica Ägg frigående inomhus, 6-pack M/L, 10-pack, M/L och 15-pack M

– Ica Frukostägg frigående inomhus 12-pack L

– Ica Brunchägg 6-pack

Återkallelsen berör endast produkter med bäst-före-datum från 08-03-2023 till och med 19-03-2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.