– Man blir bestört. Det är barnmisshandel, det här kan ge allvarliga skador, både psykiska och fysiska, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.
Ingripanden måste alltid sättas i proportion till hur stort hotet är, och hotet från en nioåring kan aldrig vara så stort, tycker hon.
Vad pojken gjort innan han brottades ner av ordningsvakten spelar ingen roll, tycker Elisabeth Dahlin.
– Oavsett vad som hänt så är det viktigt hur man bemöter barn, särskilt om det är barn i sårbara situationer. Vi pratar om en nioåring, hur svårt kan det vara? säger hon.
Det är inte första gången som det rapporteras om våldsamma ingripanden mot barn. 2011 brottade ordningsvakter ned en tolvåring och satte handfängsel på honom vid Slussen i Stockholm, en händelse som inte gav några rättsliga påföljder.
De här händelserna är bevis på att det måste till en tydligare diskussion om ingripanden mot barn, anser Elisabeth Dahlin.
– Jag tror vi behöver se över hur man ingriper mot barn. Både vakter och polis måste utbildas. Antingen saknas utbildning eller tydliga instruktioner – eller både och, säger hon.
Det var i fredags kväll som pojken blev nedbrottad av ordningsvakter på Malmö Centralstation.
Polisen lade först ned sin utredning, men ska granska händelsen på nytt efter att flera polisanmälningar kommit in igår, skriver Sydsvenskan.
Vakten har tagits ur tjänst.