Programledare Alicia tecknar ”budget”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen lade fram vårbudgeten

Publicerad

Regeringens strama tyglar om den svenska ekonomin lättar. I årets vårbudget presenteras ett betydligt större tillskott än i fjol, samtidigt som en orolig omvärld gör läget osäkert.

Flera av de stora utgiftsposterna är redan kända. Bland annat görs ett extra tillskott på sex miljarder till vården. 1,4 miljarder ska gå till extra fängelseplatser och en miljard läggs på säkerhet vid svenska flygplatser.

Det är den sjunkande inflationen som öppnar upp före fler satsningar. Samtidigt är det viktigt att inte gå för fort fram, menar finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Ekonomi – Teckenspråk

– Det kan hända saker som gör att inflationen hoppar tillbaka. Men vi gör ändå bedömningen att vi ska satsa oss igenom den här lågkonjunkturen, sa hon i SVT:s Morgonstudion.

Damberg kritisk: Ser inte allvaret

Flera inslag i vårbudgeten har redan fått kritik. Bland annat vill skolan ha betydligt mer än de 500 miljoner som presenterats.

Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, vill se ännu större satsningar på vården.

– Vi ser hur nedskärningarna går över hela Sjukvårdssverige just nu. Regeringen tar inte in hur allvarlig situationen är, sa han i SVT:s Morgonstudion.

HÄR ÄR SATSNINGARNA I VÅRBUDGETEN

6 miljarder till regionerna

1,4 till Kriminalvården för fängelser och häkten

1 miljard till flygbranschen för att undvika avgiftsökningar för flygbolagen

1 miljard till E6 Stenungsund

650 miljoner förlängt bostadsbidrag för barnfamiljer

500 miljoner till skolan

385 miljoner kronor till satsningar på civilt försvar och cybersäkerhet

300 miljoner till Swedfund för investeringar i Ukraina

300 miljoner till försvaret

Utöver detta finns mindre satsningar på bland annat sommarjobb i kommunerna, klimatklivet och svenskkurs för ukrainska flyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomi – Teckenspråk

Mer i ämnet