Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johanna Norin/TT

Stöd till unga anhöriga till demenssjuka brister

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att det är viktigt för unga anhöriga att de får vetskap om sin förälders sjukdom. Att de får en förklaring och förståelse kring till exempel de symptom som kan dyka upp vid kognitiva sjukdomar.

– Vi vet att många av de unga lider av egen psykisk ohälsa som sömnsvårigheter, ätstörningar och depressioner, säger Ann-Marie Westerlund demenssjuksköterska vid geriatriska mottagningen på Örnsköldsviks sjukhus, till SVT Västernorrland.

Ann-Marie Westerlund har under flera år arrangerat ett retreat i Örnsköldsvik för unga som har föräldrar med demens.

Retreaten har hittills finansierats med stöd av Alzheimerfonden men nu är det slut med det. I stället har Ann-Marie på egen hand jagat sponsorer, något hon anser vara ohållbart i längden. Nu vill hon se ett långsiktigt ekonomiskt stöd från staten för träffarna.

Demensdiagnoser

Demensdiagnos runtom i landet skiljer sig mycket. I Stockholm registreras i genomsnitt 1 215 demensdiagnoser om året per 100 000 invånare över 65 år. I Jämtland är samma siffra 229. Enligt demensforskare så kan det betyda att många tusentals människor kanske går utan behandling för att de inte har fått någon diagnos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vård – teckenspråk

Mer i ämnet