Allvaret med smältande isar och stigande havsnivåer är några av de saker som IPCC trycker på i rapporten
– Vi har inte bara ont om tid för att bromsa klimatförändringarna, vi har också ont om tid för att anpassa oss, säger Matthias Garschagen, forskare vid Ludwig-Maximilians universitet i München som arbetat med rapporten.
Möjligheten att klara 1,5-gradersmålet som världen har enats om i Parisavtalet minskar snabbt. Fortsätter vi som nu är det passerat redan 2030.
– Regeringens tre viktigaste saker just nu för att lösa klimatkrisen är elektrifiering, tillståndsprocesser och kompetensförsörjande, säger Sveriges Klimatminister Romina Pourmokhtari.
HUVUDPUNKTERNA I IPCC:S RAPPORT
Uppvärmningen
Temperaturen har redan stigit 1,1 grad och det är människan som har orsakat det genom utsläpp från fossila bränslen och jord och skogsbruk. Så här varmt har det inte varit på över 100.000 år och uppvärmningen har inte gått så här fort på minst 2000 år. Det mesta har skett de senaste 50 åren.
Isarna
Inlandsisarna på Grönland och i Antarktis smälter fortare nu än för bara 20 år sedan. Nästan alla glaciärer i bergsområden krymper. Havsisen kring Nordpolen blir allt mindre och tunnare. Ytan har minskat med omkring 40 procent sedan 80-talet, och är sommartid mindre än på 1000 år.
Havsnivån
Sedan 1900 har havsnivån stigit med tjugo centimeter, dels på grund av smältande isar och dels på grund av att varmare vatten expanderar. Till 2100 bedöms havet stiga mellan en halv och en meter, för att sedan fortsätta stiga flera meter de närmaste århundradena.
Extremväder
FN:s klimatpanel säger att människans utsläpp av klimatgaser har gjort vissa extremväder värre. Det slår redan hårt mot människor. Tydligast samband finns när det gäller värmeböljor och skyfall som blivit vanligare och mer intensiva sedan 50-talet. Även havet drabbas allt oftare av värmeböljor. När det gäller orkaner och tropiska stormar är det mer osäkert.
Mat och vatten
Mat och vattenbrist hotar miljontals människor. Skördeökningar har bromsats och IPCC varnar för att jordbruksmark kan bli oanvändbar. Över tre miljarder människor pekas ut som sårbara. Fattigdom förvärrar effekterna.
Hot mot naturen
Klimatförändringarna har redan ställt till med allvarlig skada på många ekosystem, och djur och växter riskerar att utrotas, till exempel koraller. Många arter drivs mot polerna eller upp på högre höjd.
Hur mycket måste utsläppen minska?
Utsläppen ökar men i långsammare takt än tidigare. Redan vid början 2030-talet kommer troligen målet om max 1,5 grads uppvärmning ha passerats. För att undvika det måste utsläppen vända ner inom ett par år och nästan ha halverats innan 2030 för att vara nere på noll till 2050. Det är 25 år tidigare än om man ska klara max två graders uppvärmning. I alla troliga scenarier krävs att stora mängder koldioxid sugs ut ur atmosfären.