Fadi Shoshara sitter på en stol. Bakom honom finns en eldstad och två vedtravar. På eldstaden ligger höstlöv som prydnad. Det ligger också en avlång lykta på eldstaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det öppnas vägar för hörande, men för döva är det många begränsningar, tycker Fadi Shoshara. Se honom och Elias Tebibel från SDR berätta i videoklippet. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Johanna Kankkonen/SVT

Svårt för döva nyanlända: ”Högre inkomstkrav är extra diskriminerande”

Uppdaterad
Publicerad

Fadi Shoshara kom till Sverige från Syrien 2015 och han väntar just nu på att få permanent uppehållstillstånd. Han jobbar på Västanviks folkhögskola, men ser att många nyanlända har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

I veckans 15 minuter på teckenspråk berättar han om de olika förutsättningarna för döva och hörande.

– Hörande får oftast gå i skola från att de är små och upp till universitetet, medan vissa döva inte har någon skolgång alls i hemlandet, säger Fadi Shoshara.

15 minuter på Teckenspråk

Svårt att hitta jobb

– När döva blir nekade jobb kan de få lönebidrag för att komma in på arbetsmarknaden, men försörjningskravet höjs hela tiden vilket gör det extra svårt.

Det finns dock möjlighet att ansöka om undantag från försörjningskravet om arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning, läs mer om det på Migrationsverkets hemsida.

I videoklippet ser du Fadi Shoshara berätta mer om förutsättningarna för döva som kommer till Sverige, och Elias Tebibel från SDR kommenterar i studion.

Se avsnitt 8 av programmet ”15 minuter på teckenspråk”:

Måndagen den 20 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jvvVJZx/15-minuter-pa-teckensprak/sprakkrav-for-nyanlanda-dova?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet