Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calina Sayapina och Angelica Rehn står upp för fritidsgården Fritte. Foto: SVT

Unga döva i protest mot Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen har en längre tid slagit hårt mot den teckenspråkiga fritidsgården Fritte i Örebro, som är i behov av mer pengar för att kunna hålla öppet mer. Under sommaren hölls också fritidsgården helt stängd vilket SVT Örebro tidigare rapporterat om.

Unga döva protesterar nu varje onsdag på Stortorget och de är kritiska till varför deras fritidsgård får betydligt mindre bidrag än andra fritidsgårdar i kommunen.

850 000 kronor får föreningen Scenit som driver Fritte i bidrag varje år. De andra elva fritidsgårdarna får mellan 2,3 miljoner kronor och ända upp till 8 miljoner, något som fått dövsamhället att reagera. Inte minst med tanke på att Örebro sedan många år tillbaka utnämnt sig som Europas teckenspråkshuvudstad.

– Det står att döva ska känna sig betrodda och ha makt att kunna påverka samhället som döv. Så vad ger det här för signaler, frågar sig Mårten Ferm-Högberg, en av alla som valt att protestera.

Teckenspråksvärlden

Stort tryck på fritidsgården

Med omkring 20 till 40 besökare vid varje tillfälle är Fritte en viktig samlingspunkt för ungdomar.

– Fritte är som mitt andra hem och här kan man identifiera sig med andra, säger Calina Sayapina som ofta brukar besöka fritidsgården.

Besöksiffror som SVT Nyheter Örebro tagit del av visar 1 951 registrerades besök under våren 2023 – en ökning med närmare 450 besök jämfört med våren innan. Men idag finns bara en heltidsanställd och en timanställd i verksamheten, vilket är tufft enligt verksamheten.

Stora skillnader mellan fritidsgårdar

Skillnaden vad ungdomsgårdarna i Örebro kommun får i bidrag skiljer sig mycket åt.

SVT Nyheter Örebro har även varit i kontakt med en liknade fritidsgård för döva i Stockholm, Dukis, som har tre heltidsanställda, trots att man bara har ett 20-tal barn som aktivt besöker fritdsgården.  Det här visar hur stor målgruppen är i Örebro där Fritte är betydligt mer välbesökt.

Och genom att protestera varje onsdag hoppas dövsamhället nu på förändring. Dövas förening i Örebro har även skrivit ett öppet brev till Kultur- och Fritidsnämnden i Örebro i ärendet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kommunalrådet Maria Haglund (M) säger sig vara glad över engagemanget kring fritidsgården Fritte, men säger samtidigt att det inte går att jämföra skillnader i fördelningen av medel till olika fritidsverksamheter.

Enligt Haglund skiljer sig uppdragen åt mellan kommunens fritidsverksamheter.

– Jag tycker att man får utvärdera det också såklart. Vilka behov som finns. Och jag förstår ju att den här verksamheten är väldigt bra och att man är väldigt nöjd med den, så det måste vi ha i åtanke när vi nu utvärderar stödet, säger Maria Haglund (M), kommunalråd.

– Jag sitter jättegärna ner med vem som helst som vill prata om det här. Så jag är öppen för dialog. Det är bara att kontakta mig, säger Haglund.

Kan du se att bidragen behöver bli mer jämt fördelade?

– Jag tycker vi ska ha med det i vår utredning och den dialog vi ska ha. För att se om vi ligger på en bra nivå eller behöver justera något.

Örebro kommuns bidrag i kronor till fritidsgårdar 2022:

FritidsgårdarUtfall 2022Kuggens fritidsgård2 941 245 52:an fritidsgård5 947 187 Oxhagen fritidsgård6 354 666 Lillåns fritidsgård2 420 645 Markbacksgården7 960 813 Norrbygården3 611 657 Varberga fritidsgård5 181 502 Vivalla fritidsgård7 195 149 Glanshammar fritidsgård2 384 319 Odengården2 682 027 Teckenspråkig Fritidsgård (Fritte)850 000 Trädet4 653 681 Summa52 182 892 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet