I internationellt genomsnitt lägger en 15-åring knappt fem timmar i veckan på läxor, konstaterar OECD som följt upp den senaste Pisa-undersökningen. De svenska 15-åringarna avsätter mindre än fyra timmar.
Det betyder inte att de svenska Pisa-resultaten skulle förbättras med större läxpaket. Kvalitén på undervisningen är mer utslagsgivande för ett lands skolresultat, enligt OECD:s Pisa in Focus.
Men det finns också skillnader inom varje land. Elever från välutbildade hem viker mer tid åt läxorna än elever från ett lågutbildat hem. I exempelvis USA är gapet markant, medan skillnaden mellan elevgrupper i Sverige är relativt liten. Men skillnaden har betydelse: Den grupp elever som, med stöd hemifrån, i högre grad läser läxor tenderar också att prestera bättre i Pisa.
OECD:s slutsats är att läxor kan befästa och förstärka skillnader i elevresultat, grundade på elevernas sociala bakgrund. Alltså kan det vara klokt att erbjuda elever möjlighet att göra läxan i skolan, om möjligheten inte finns hemma. En slutsats som varken regeringen eller Alliansen lär ha något att invända emot, med tanke på att de båda föreslagit utökad läxhjälp i skolorna.
Fakta: Sverige under snittet
Länderna/regionerna som lyckades bäst i Pisa 2012. Sammanslagna genomsnittspoäng i matematik, läsförståelse och naturvetenskap:
- Shanghai-Kina (588 poäng)
- Singapore (555)
- Hongkong-Kina (554)
- Sydkorea (543)
- Japan (540)
- Taiwan (535)
- Finland (529)
- Estland (526)
- Liechtenstein (525)
- Macao-Kina (523)
37. Sverige (482)
Totalt deltog 65 länder/regioner, däribland alla OECD-länder vilkas snitt var 497.
Något samband resultat-läxtid är svårt att se. Elever i toppländerna Finland och Korea lägger ned minst tid av alla (ca tre timmar i veckan) på läxor.
Källa: OECD/Skolverket (TT)