Oljejättarnas supervinster: Över 1 600 miljarder på tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiska oljejätten Aramco redovisade under söndagen en kvartalsvinst på omkring 750 miljarder kronor. Bolaget var det sista att rapportera av de tio största oljebolagen. En sammanställning som SVT gjort visar att deras samlade vinster för årets första tre månader landar på drygt 1600 miljarder kronor, tack vare det höga oljepriset. Det här får kritik av klimatrörelsen.

En ekonomisk återstart efter pandemin och kriget i Ukraina har fått oljepriset att stiga till över 100 dollar per fat. Så högt har det inte varit sedan 2013–2014. Det har fått vinsterna i oljebolagen att stiga.

De 10 största oljebolagen gjorde samlade vinster för årets första tre månader på drygt 1600 miljarder kronor före skatt, enligt SVT:s sammanställning.

Vinsterna väcker ilska

Vinsterna kommer dels från statliga subventioner, dels från konsumenter som nu klagar över höga uppvärmnings- och drivmedelskostnader. Att oljebolagen gör stora vinster i det läget, samtidigt som klimatkrisen har blivit alltmer akut, har fått klimatrörelsen att reagera. 

– Vinsterna gör mig illamående. Det är skrämmande att vi fortsätter att belöna företag och människor som profiterar på att förstöra klimatet, på krig och på vanliga arbetare. Det gör mig illamående och rädd för hur resten av årtiondet kommer att bli, säger Alex Rafalowicz på organisationen Fossil fuel non-proliferation treaty som vill se ett stopp för fossila energikällor.

Nya oljefält bidrar

I februari konstaterade FN:s klimatpanel att utsläppen måste vända ner inom bara tre år om klimatmålen ska klaras. Klimatpanelen, liksom andra organisationer som IEA och UNEP, har slagit fast att nya investeringar i kol och olja är uteslutna. Trots det öppnas nya oljefält och den globala oljeproduktionen fortsätter att öka efter en liten dipp under pandemin. I år ser världsproduktionen ut att närma sig rekordnivåer över 100 miljoner fat per dag enligt OPEC och IEA.

Foto: SVT

Små gröna satsningar

Några av oljebolagen försöker att bli grönare. De har som mål att ha nollutsläpp av koldioxid i den egna verksamheten till 2050, och de satsar på förnybar energi. Men Alex Rafalowicz dömer ut det som grönmålning. 

– Vi har inte sett att de gjort någon betydande ökning av grön teknik. Tillsammans satsar de kanske en procent av deras samlade investeringar på förnybar energi, säger han. 

– Vi hör stora uttalanden om att de ska bli koldioxidneutrala och att de driver omställningen, men det är bara ord. Deras handlingar är nåt helt annat. De delar ut vinsterna till aktieägarna och köper tillbaka egna aktier. Vad de egentligen gör är att göra de rika rikare, säger Sofie Defour, klimatansvarig på miljöorganistationen Transport & Environment.

Oljebolagens vinster Q1 2022

Vi har sammanställt kvartalsvinsterna Q1 2022 för de tio oljeutvinningsbolagen med störst omsättning.

Här är deras vinster före / efter skatt – siffrorna anger miljoner dollar:

Aramco:  74 084 / 39 473

Exxon Mobile: 8 556 / 5 480

Chevron: 9 054 / 6 277

Shell: 10 776 / 7319

Petrochina: 8 658 / 6 655

Total Energies: 9 855 / 5 051

BP: 6 245 (före skatt) *

Equinor: 17 223 / 4 714

Sinopec: 5 107 / 4 038

Petrobras: 13 214 / 8 648

TOTALT:  162 772 / 93 927

*BP redovisar vinst på eget, inte helt jämförbart, sätt 

Ryska bolag, samt bolag som i huvudsak driver pipelines eller raffinaderier, har uteslutits. 

Flera av bolagen har tvingats till stora nedskrivning på grund av att ryska innehav blivit mindre värda. BP till exempel har gjort en nedskrivning på 240 miljarder kronor efter att ha beslutat att sälja sin andel i Rosneft. Shell har gjort nedskrivningar i Ryssland på 40 miljarder kronor. 

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, är omkring 5 200 miljarder per år, vilket motsvarar omkring 517 miljarder USD med dagens kurs.

Fotnot: I en första version uppgavs Aramcos vinst Q1 till 600 mdr utifrån första uppgifter den 15 maj. Den fulla rapporten som presenterades den 16e säger att vinsten före skatt är 755 miljarder kronor. Summan är då 1630 miljarder. En tidigare version av faktarutan fanns fel i enheter som nu rättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.