Förra året kom flera fall av sexuella trakasserier på olika festivalområden upp till ytan. Dessutom inleds årets festivalsommar i skuggan av vad som hänt i övriga Europa den senaste månaden.
22 personer dog i ett terrordåd efter artisten Ariana Grandes konsert i Manchester, sju personer dog efter ett terrordåd i London, fem personer dog i terrorattacken i Stockholm och en tysk festival fick utrymmas efter ett terrorlarm i fredags.
Filma festivalbesökare
Putte i Parken som arrangeras på fem olika orter kommer i år att filma sina festivalbesökare med rörlig kamera, vilket inte kräver något tillstånd från Länsstyrelsen. Detta görs främst för att kunna förhindra sexuella trakasserier.
– Och tänker man på sin egen personliga integritet så kan man vara säker på att det här inte är några filmer som kommer att användas, om det nu inte blir så att de kan användas som bevis i en brottsutredning, säger Niclas Lagerstam, festivalgeneral.
LÄS MER: Filmar festivalbesökarna
På Storsjöyran i Östersund har polisen beslutat att sätta upp kameraövervakning. Teamet bakom festivalen samarbetar med polisen och har fokus på sexuella trakasserier och vapen, därför kommer visitationen intensifieras i år.
– Vi kommer att ha en skärpt visitering vid våra insläpp, öka bemanningen och ha mycket personal inom festivalområdet, säger Stefan Kauppi, producent Storsjöyran.
I övrigt arbetar festivalen nära lokala frivilligorganisationer, socialtjänsten samt har en dialog med närliggande HVB-hem. De har även ökat säkerhetspersonalen från 100 till 200 stycken.
– Vi vill att festivalen ska vara ett tryggt ställe att vara på så vi gör inför varje år riskanalyser tillsammans med polisen, säger Stefan Kauppi, producent Storsjöyran.
Samarbete med polisen
Sweden Rocks vd Mats Natvig, vill inte uttala sig om några specifika detaljer kring festivalens säkerhetsåtgärder.
– Säkerheten har varit prio ett i många år. Men självklart har vi vidtagit ytterligare åtgärder. Vi har ett väldigt bra samarbete med polisen, säger han.
LÄS MER: Säkerheten skärps på Sweden Rock
När SVT Nyheter ringde runt till de olika festivalerna så uppgav Peace and Love i Borlänge att de bygger säkerheten helt i samarbete med polisen, att personalen kommer se till att vara synliga men att de inte kommer att ha någon kameraövervakning.
Handlingsplan och beredskapsplan
Dansbandsveckan i Malung kommer inte heller att ha någon kameraövervakning, däremot har arrangörerna i samverkan med polisen haft kontinuerliga möten under året. De kommer att ha ytterligare ett möte innan festivalen, specifikt om terror. Inför förra året antogs även en handlingsplan för att kunna bemöta sexuella trakasserier under festivalen.
– Den gjorde vi på eget initiativ. Förra året hade vi två fall av misstänkta våldtäkter och tack vare att vi hade gjort en handlingsplan så kunde vi hjälpa brottsoffret, både direkt på plats men också efteråt, säger Lars Bälter, marknadsansvarig.
Dessutom har polisen i Bergslagen för första gången krävt in en beredskapsplan från Svenska Dansbandsveckan.
– Vi har använt oss av en festivalsäkerhetsguide som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram, sedan har vi brutit ner den och anpassat efter våra förhållande, förklarar Lars Bälter.
Bråvallafestivalen har riktat om fokuset på sitt säkerhetsarbete. Det handlar inte längre bara om att förhindra olyckor utan även om att uppmärksamma sexuella trakasserier och vara förberedda på eventuella terrorhot.