Risk för fler varsel när vården omorganiseras

Uppdaterad
Publicerad

En åldrande befolkning och stora ekonomiska underskott har tvingat fram en nationell vårdomställning. I region Stockholm har förändringen inneburit att hundratals vårdanställda varslats om uppsägning.

– Det råder risk för varsel på fler platser i landet, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner.

Alla Sveriges regioner arbetar med att ställa om sjukvården, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. 

Förändringen går enkelt förklarat ut på att rusta upp vårdcentralerna, satsa på digital sjukvård och att minska antalet sjukhusbesök, inte minst på akutmottagningen som är en av vårdens dyraste verksamheter. 

– Det är mycket resurskrävande att ha patienter liggandes på sjukhus, förklarar Annika Wallenskog som är chefsekonom på intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR). 

– Att vårda patienter i hemmet med hjälp av digitala lösningar är betydligt mindre kostsamt.

Lägre smittorisk

SKR pekar på att det är en tryggare upplevelse för äldre patienter att vårdas i hemmet, och att smitto- och infektionsrisken är lägre där än på ett sjukhus. 

Linda Göransson är distriktssjuksköterska i Hammarstrand, tio mil utanför Östersund i region Jämtland Härjedalen.  

Hon ser flera fördelar med en digital vård där patienten dagligen mäter och rapporterar in sina värden till sjukvården.  

– När patienten mäter exempelvis vikt och blodtryck i hemmet kan vi upptäcka förändringar och behandla patienten redan innan den blivit så dålig att den är i behov av sjukhusvård, säger hon.  

Risk för fler varsel

Vårdomställningen innebär att behovet av personal på sjukhusen kommer minska, samtidigt som personalbehovet inom primärvården och den kommunala omsorgen kommer att öka. 

Förhoppningen är personalen ska kunna omplaceras i vårdapparaten, men i de regioner där det råder stora ekonomiska underskott kan ytterligare varsel komma att bli verklighet.  

– Det finns en sådan risk. En del regioner har en riktigt tuff ekonomi, säger Annika Wallenskog på SKR och menar att behovet av generella statsstöd därför är stort. 

Här kan du se hjärtsviktspatienten Maggie som vårdar sig själv i hemmet med hjälp av digitala lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.