Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren tror att tröskeln att anmäla är hög eftersom det ofta saknas vittnen till övergreppen. Dessutom är läkarna skolade i att sätta patienterna först.
– Läkare som grupp uppfattas som starka, de tar själva hand om individer som far illa, vi ser också att de då sätter sig själva i andra hand. De egna behoven hamnar långt ner i prioriteringen, säger hon till SvD.
Många vittnesmål
”Den 30 år äldre respekterade överläkaren tryckte sitt stånd mot mig i hissen på väg till en operation, log stort och sa: ”Jag ska lära dig att operera”, citerar tidningen ett vittnesmål.
”På en av middagarna smög sig en av de nya manliga läkarstudenterna upp bakom mig och tryckte hårt upp ett par fingrar mellan mina ben, rakt in i mitt underliv och skrattade. Jag reagerar instinktivt, blir arg och skäller ut honom, men får ingen respons av mina kursare. Jag kände mig smutsig, förnedrad och ensam”, berättar en läkare från sin tid som student.
”Försökte få av klänningen”
”I samband med en fest försökte en manlig kollega få av mig min klänning och ville att jag skulle gå i säng med honom. Mina tårar rann, men han sa ”du får gå härifrån nu annars våldtar jag dig”. Han började tafsa mig på brösten och jag sprang mot dörren. Han sa senare att han är ”mån” om mig, att jag inte skulle få problem på jobbet. Jag vet inte om det var ett hot”, skriver en annan läkare.