”Bättre kvalitet kommer att kunna komma i de här jämförelserna över tid”, säger Mona Heurgren vid Socialstyrelsen. Foto: Anders Wiklund/TT, Björn Larsson Rosvall /TT

Överdödligheten lägre än i de flesta europeiska länder

Uppdaterad
Publicerad

Överdödligheten i Sverige under pandemiåret 2020 var lägre i jämförelse med andra Europeiska länder med överdödlighet som ingår i publicerade jämförelser, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Socialminister Lena Hallengren (S) konstaterar att det finns olika sätt att mäta dödstal i världen, vilket hon kallar ”problematiskt”.

– Inga säkra jämförelser och slutsatser kan göras förrän pandemin är över, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren ifrågasätter nyttan av att redovisa statistik vecka för vecka, och uttrycker även att överdödlighet torde vara det bästa sättet att mäta dödstalen under coronapandemin. Därför har Socialstyrelsen har fått uppdraget att kartlägga hur dödsfall i covid-19 rapporteras nationellt och internationellt.

”Stora skillnader i hur siffror framställs”

Dödligheten i Sverige är högre än den i våra nordiska grannläder, som har en underdödlighet för år 2020.

– Det finns stora skillnader i hur olika länder framställer siffror på antal avlidna. Bättre kvalitet kommer att kunna komma i de här jämförelserna över tid, säger Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen och ansvarig för dödsfallsregistret.

Den svenska överdödligheten är däremot lägre i jämförelse med andra Europeiska länder med överdödlighet som ingår i publicerade jämförelser. Mer kompletta analyser kan göras då alla länders slutliga data för 2020 är klara och rapporterade till bland annat EU:s statistikbyrå Eurostat.

Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken

Publicerade analyser av preliminär statistik visar att Sverige har en överdödlighet på 3 procent år 2020 i förhållande till den tidigare femårsperioden, enligt Socialstyrelsen. Covid-19 var den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige, efter hjärt- och kärlsjukdom och cancer.

Socialstyrelsen ifrågasätter även jämförelser mellan olika länder och lyfter bland annat fram att det är stora skillnader i hur uppgifter om avlidna i covid-19 redovisas i Europa och globalt, att länder använder flera metoder för olika syften samt att uppgifterna för 2020 är ännu prelimära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.