Mer än dubbelt så många än vad officiella siffror visar kan ha mist livet i sviterna av coronaviruset i världen, visar en ny studie. Foto: KIM LUDBROOK / TT

Ny analys: Dubbelt så många kan ha dött i covid globalt

Uppdaterad
Publicerad

Mer än dubbelt så många än vad officiella siffror visar kan ha mist livet i sviterna av coronaviruset i världen. Den slutsatsen drar University of Washingtons institut för hälsoberäkningar och utvärdering (IHME) i en ny analys.

Forskarna har kommit fram till att nästan 6,9 miljoner människor har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, jämfört med de dryga 3,2 miljoner dödsfall som, enligt Johns Hopkins-universitetet, hittills har registrerats globalt.

Den rapporterade dödligheten är kraftigt kopplad till hur många covidtester som görs i ett land, enligt IHME.

Coronapandemin

– Om man inte testar särskilt mycket, så kommer man sannolikt att missa en massa coviddödsfall, säger IHME:s chef Christopher Murray.

Socialstyrelsen säkra på sin statistik

Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen och ansvarig för dödsfallsregistret, säger att studien i fråga baserar sig på de smittskyddssiffror som myndigheten rekommenderar att man inte ska använda för internationella jämförelser, eftersom de siffrorna beror väldigt mycket på hur mycket man har provtagit.

– Det kan vara så i många av länderna att man inte provtagit så många, framför allt i början av pandemin, och då inte hittat de här dödfallen, säger hon.

Socialstyrelsen understryker att deras dödorsaksstatistik bygger på de intyg som skapas efter alla dödsfall som sker i Sverige, som sedan skickas in till Socialstryrelsen som granskar, dokumenterar och registrerar det.

Så det är inte så att dödligheten i Sverige kan vara dubbelt så stor? Ni känner er säkra på den statistik som finns?

– Ja. Den är gjort enligt samma metod som använts sedan 1961 på dödsorsaksintyg. Vi har också stämt av vår statistik mot FHM och SCB och vi kommer fram till ungefär samma resultat, säger Mona Heurgren.

Fakta: IHME

Institutet tillhandahåller jämförbara mätningar över globala hälsofrågor. De har citerats av Vita huset och dess rapporter följs noga av folkhälsomyndigheter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet