Överstelöjtnant om södra offensiven: ”Ett dilemma för Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands planer på att utöka sina krigsmål bortom de östra delarna av Ukraina är inte verklighetsförankrade. Det anser överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Eftersom ukrainarna går på offensiv i söder måste ryssarna bestämma sig för var man vill ha sin kraftsamlingsriktning, säger han.

Under de senaste dagarna har det kommit uttalanden från den ryska utrikesministern Sergej Lavrov om att Ryssland planerar att utvidga sina mål från östra delen till Ukrainas södra regioner, bland annat Cherson och Zaporizjzja.

Under lördagen kom rapporter om ryska attacker i ännu en sydlig stad – den strategiskt viktiga hamnstaden Odessa.

Men ambitionerna om en sydlig offensiv rimmar inte väl med stridsläget, menar överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Från rysk sida har man ingen förmåga att ta något väsentligt mer än det man har, säger han.

Ett svar på Ukrainas offensiv

Ukraina har i någon månad nu fokuserat på södra delen av landet runt Cherson och Zaporizjzja för att befria de ockuperade delarna.

– Lavrovs uttalande kan vara ett svar på den ukrainska offensiven. Att man motiverar att man kommer att slåss där.  

Kan skapa dilemma för Ryssland

Paasikivi är noga med att påpeka att uppgifterna om vad som pågår i södra regionerna är knapphändiga, men att mycket tyder på att Ukraina har vunnit en del mindre framgångar runt Cherson. Samtidigt kommer uppgifter från tankesmedjan ISW om att Ryssland kraftsamlar för att hantera den ukrainska offensiven i söder, bland annat genom raketattacker och att placera ut minor.

Att Ukraina nu trappar upp i landets södra del kan skapa ett dilemma för Ryssland, menar Paasikivi:

– Ska man fortsätta strida allt vad man kan i Donbas där man har dragit ihop de flesta av sina truppförband? Eller ska man avdela till Zaporizjzja eller Cherson?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.