Pandemin försvårar prognos för säsongsinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin innebar en kort säsongsinfluensa i våras. När nu hösten närmar sig och med det en ny influensa är det svårt att göra några prognoser.

– Vi vet inte vad som kommer att hända med pandemin eller influensan, säger AnnaSara Carnahan vid Folkhälsomyndigheten.

Influensan under vinterhalvåret brukar vara en tuff period för sjukvården med många sjuka sjuka och risk för personalbortfall. Lägg till den pågående pandemin och situationen riskerar att bli ännu värre.

Men även om pandemin tärt på sjukvårdspersonalen var influensans konsekvenser under våren desto mildare, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Svårt med influensaprognos

– Det beror på åtgärderna kring handhygien, att hålla avstånd och till exempel den slopade karensavdraget som vidtogs precis i början.

Men pandemin är långtifrån över och osäkerheten kring hur den kommer att utvecklas är stor, något som gör det svårt att göra prognoser inför höstens influensa, skriver Läkemedelsvärlden. Riskgrupperna för influensa och covid-19 är i stort sett samma och utmaningen kommer enligt Carnahan vara att kunna erbjuda ett influensavaccin utan att utsätta sårbara grupper för risker.

– Säsongsinfluensan är en orsak till många svåra sjukdomsfall. Beroende på vilken influensasort som slår till kan det också bli en hög överdödlighet. Det är därför viktigt att man inte glömmer bort den i planeringen framöver, säger hon.

”Tänker mer på sin utsatthet”

I Australien, där säsongsinfluensan redan pågår, verkar vinterinfluensans konsekvenser hittills ha varit milda. Hur den kommer att slå när den kommer till Sverige är för tidigt att säga, enligt Carnahan. Människor kommer att bli sjuka, men hur intensiv säsongen kommer att vara är oklart.

Men en sak som Folkhälsomyndigheten är ganska säker på är att efterfrågan på influensavaccin kommer att vara högre i höst än tidigare.

– Jag tror att att man tänker mer på sin utsatthet men också att man inte vill söka vård i onödan, säger AnnaSara Carnahan.

Trots osäkerheten finns det ändå ingen anledning för allmänheten att agera annorlunda jämfört med tidigare under coronapandemin, anser hon.

– Gör vi rätt mot covid-19 kommer vi även göra rätt mot influensan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet