Foto: Scanpix

Påven tar ställning för homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Att påven nu öppet tar ställning för homosexuellas rätt att delta i kyrkans liv, är en historisk händelse.

Franciskus har bara varit påve i ett halvår, men han har redan fört den katolska kyrkan in på nya vägar. Så sent som i förra veckan meddelade Vatikanens blivande statssekreterare – allmänt sedd som kyrkans näst mäktigaste efter påven -  att celibatet kan slopas eftersom det inte är en central del av den katolska trosläran.

Nu har påven utfärdat en programförklaring för kyrkan. I den säger han att han vill se kyrka som är öppen också för frånskilda, homosexuella och för kvinnor som gjort abort.

Franciskus

Barmhärtighet ska vägleda kyrkan

– Jag ser kyrkan som ett fältsjukhus efter slaget, säger Franciskus och förklarar att det han vill ha är en öppen kyrka, nära de troende, som ”läker sår” i samhället och som leds av barmhärtighet.

– Det är inte ett litet kapell, för en krets utvalda, utan ett hem för alla som kyrkan bör vara, förklarar Franciskus.

Påven ger inga intervjuer till traditionella medier och den här intervjun har gjorts av prästen Antonio Spadaro för jesuitrörelsens tidskrift La Civiltà Cattolica. Den beskrivs redan som ”historisk” i många medier runt den katolska världen.

Påven: ”Jag är en syndare”

I början av intervjun får påven frågan ”Vem är Jorge Mario Bergolio? (påvens namn innan han valdes till påve).

– Jag är en syndare. Det är den bästa beskrivningen. Det är inte någon klyscha i den litterära genren. Jag är en syndare.

Enligt den kristna trosuppfattningen är alla människor syndare så i den meningen är påvens svar inte så överraskande. Men att han ändå väljer att definiera sig först och främst som en syndare är uppseendeväckande. Kanske förklarar det också något om bakgrunden till påvens öppning för homosexuella.

Kyrkan har inte över en natt ändrat uppfattning om homoseuxalitet eller abort som fenomen. Det Franciskus uppenbarligen försöker göra är att skilja mellan fenomenet och människan. Hans budskap tycks vara att vi alla är syndare och att kyrkan är till för syndare och alltså för oss alla. Om sedan det budskapet går hem hos kristna homosexuella är en annan femma. 

I intervjun konstaterar påven att homosexuella och andra som lever utanför kyrkans normer ofta känner sig utstötta ur kyrkan.

Han har också tidigare konstaterat att kyrkans hela morallära riskerar att falla samman som ett korthus, om kyrkan inte förmår omfamna alla människor trots sin syn på homosexualitet, abort och preventivmedel.

Evangeliet ska vara i fokus

– Om en homosexuell person har den sanna viljan och söker Gud, är jag inte den som kan döma henne, säger Franciskus.

Precis som sina företrädare uttrycker sig påven försiktigt, men budskapet går inte att ta miste på; något stort är på väg att hända inom kyrkan.

Francikus säger också att kyrkans fokus ska vara att sprida evangeliet och inte att hänga upp sig på frågor som rör abort, äktenskap för personer av samma kön och preventivmedel.

Påvens uttalanden har mottagits med entusiasm men också förvåning i stora delar av den katolska världen. Som argentinsk kardinal, kritiserades Franciskus ofta av Argentinas president Cristina Kirchner för sin konservativa syn på homosexuella.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Franciskus

Mer i ämnet