Göran Persson, fd socialdemokratisk statsminister. Foto: SVT

Persson: S och M ligger för nära varandra

Uppdaterad
Publicerad

Den förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson menar i en intervju i kvällens Agenda att Sverigedemokraternas framgångar i valet beror på att Socialdemokraterna och Moderaterna har blivit för lika varandra. ”Det finns inget annat protestuttryck”, säger han i programmet.

I en längre intervju i kvällens Agenda kritiserar Göran Persson det egna partiet och säger att Socialdemokraternas likhet med Moderaterna har lett till att Sverigedemokraterna fick fler röster.

– Nu har vi fått en väldigt tydlig varningssignal, en riktig örfil till Stockholmsetablissemanget i form av det här valresultatet. Så läser jag det, säger Göran Persson och fortsätter:

Läget efter valet 2014

”Sverige håller på att gå sönder”

– Sverigedemokraternas framgångar – det är ju inte i Stockolm de går bra utan det är ute i Sverige. Där man lider av dålig mobiltäckning, tåg som inte går, pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar, jordbruk som läggs ner. Allt det är det här ett uttryck för. Sverige håller på att gå sönder, säger Göran Persson.

Varför har de många missnöjda valt att rösta på SD i stället för exempelvis Socialdemokraterna?

– Mycket bra och helt relevant fråga. Jag tror SD:s framgångar också delvis beror på den triangulering, den strävan efter att inte ta risk i politiken, att inte visa skillnader, som Moderaterna införde och som Socialdemokraterna har tagit efter. Man ligger så nära varandra. Då blir det på något sätt så att när man är arg och uppgiven så finns inget annat protestuttryck.

Vad saknade du hos socialdemokratin?

– Jag vill inte recensera socialdemokratin ensamt, jag talar om hela det svenska politiska debattläget som präglas av den här trianguleringen. Då blir det inget som är vackert utan allt är bara grå vardag.

Den förre S-ledaren pratar också om möjligheten för Stefan Löfven att bilda en regering som också får stöd för sin budget. Göran Persson menar att Stefan Löfven bör säga till de andra rödgröna partierna att ge honom svar på hur deras krav ska gå igenom i riksdagen. Och han tror inte att V-ledaren Jonas Sjöstedt ”i sin vildaste fantasi” trott att han skulle få plats i en regering.

Tipsar Löfven om replik till V och MP

Vad är den största skillnaden mot när du ledde en socialdemokratisk minoritetsregering och läget nu?

– När jag samlade samarbetspartierna kring bordet hade vi en majoritet bakom oss. Det blev så att säga ingen restriktion utan det gällde för dem man samarbetade med att hugga till så mycket som möjligt. För när vi väl var överens kunde vi få det genom riksdagen, säger Göran Persson och fortsätter:

– Löfven kan faktiskt komma med en mycket enkel replik till Sjöstedt, Romson och Fridolin: Jag hör vad ni säger, jag förstår era krav, jag kanske tycker de är bra – men hur ska vi få det igenom riksdagen? Gå tillbaka till riksdagen och kom sedan till mig och berätta hur vi ska stoppa Förbifarten i Stockholm eller hur vi ska stänga Bromma eller någon annan av de troféer som de vill bära hem.

– Det där gör att Löfvens möjligheter att manövrera och bedriva politik paradoxalt nog kanske är större än dem jag hade. För jag visste att det vi gjorde upp vid bordet, det blev också riksdagsbeslut med stor sannolikhet, säger Göran Persson.

Du tvingades gå med på trängselavgifter i Stockholm trots att Socialdemokraterna hade gått till val på att inte införa det.

– Ja just det. En stor politisk felbedömning visade det sig i efterhand. Miljöpartiet hade ju rätt i den frågan. Och jag själv var aldrig någon övertygad motståndare till trängselavgifter. Nu är det väl dags att höja dem igen i Stockholm, så som läget ser ut när man försöker komma in på morgnarna.

”V skulle malas ner i regeringen”

Vad tycker du om att Stefan Löfven gav besked redan dagen efter valet till Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet inte får vara med i regeringen?

– Det är hans sak att bedöma hur han gör det där. Jag tror inte ens Sjöstedt i sin vildaste fantasi har trott att han ska komma in i regeringen. Dessutom – Sjöstedt i regeringen, det är exit Vänsterpartiet i svensk politik!

Varför då?

– Vänsterpartiet är i grunden ett parti som haft förmågan att suga upp ett missnöje. Den här gången har man inte klarat det. Det finns ju ett stort missnöje ute i Sverige. Och man når fem och en halv procent i valresultat. Att med det i ryggen sätta sig i en regering och ta ansvar för kompromisser och ställa upp på beslut man i grunden inte gillar – det kommer att mala ner ett sådant parti.

Vänsterpartiet kräver ju stopp för vinster i välfärden för att stödja Stefan Löfvens budget. Hur stort problem är det för Löfven?

– Återigen samma svar till Sjöstedt: Gå till riksdagen och kom tillbaka till Löfven och berätta hur det där ska gå igenom. Eller vill Sjöstedt driva in Löfven i hörnet så att Löfven faller på Sjöstedts hopplösa förslag? säger Göran Persson och fortsätter:

”Börja med skolan”

– Löfven måste naturligtvis också lyssna på opinionen som är emot den här kommersialiseringen av grundläggande välfärd som exempelvis grundskolan. Om jag skulle ge ett råd skulle jag säga: Dela upp den här diskussionen. Börja med skolan. Det finns ett brett folkligt stöd och en bred folklig förvåning över att vi har släppt in aktiebolag och vinstdrivande verksamhet i grundskolan.

Så när det gäller skolan går du emot den socialdemokratiska linjen?

– Jag har inte dolt den här uppfattningen. Det är svårt att förstå varför vi ska göra grundskolan till en marknadsplats.

Med det här parlamentariska läget – hur tydlig socialdemokratisk politik kommer Stefan Löfven att kunna driva de kommande fyra åren?

– En mycket svår fråga att bedöma. Men om jag har rätt i att det som har burit Sverigedemokraternas protest, det är upplevelsen av att man är lämnad utanför, lämnad efter, övergiven i stora delar av Sverige – så möts ju det bara med en satsning på jobb, på rättvisa, på utjämning. Och det är nog en väldigt bra socialdemokratisk politik, konstaterar Göran Persson.

Intervjun sänds i Agenda kl 21.15 SVT2 söndagen 21 september. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet