Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Polisskydd på Folkhälsomyndigheten efter dödshot

Uppdaterad
Publicerad

Hoten och hatet mot Folkhälsomyndigheten har eskalerat och flera i ledningen behöver nu polisskydd.

– Det har gått så långt att vi har dödshot som utreds av polisen, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

”Du är ju färdig för 40 års fängelse eller livstid”, börjar ett mejl till statsepidemiolog Anders Tegnell. Brevskrivaren vill se honom straffad och avslutar med ”Helst arkebusering i direktsändning genom SVT.”

Det är bara ett i raden av hatmejl som skickats till Folkhälsomyndigheten.

”Det blir inte bättre”

Myndigheten har översvämmats av mejl, telefonsamtal och inlägg på sociala medier sedan pandemin startade. Det mesta är frågor och synpunkter, men det kommer också hat, rena hot och personangrepp.

– Det började redan i våras och då, precis som nu, är mycket riktat mot våra talespersoner. Men det har eskalerat och vi känner av det här dagligen, säger Johan Carlson i en intervju med TT.

– Vi har medarbetare som har polisskydd. Och det blir inte bättre, utan det blir bara sämre.

FHM-chefen vill inte berätta vad polisskyddet består i, eftersom det rör enskilda personers säkerhet. Han vill heller inte berätta i detalj hur myndigheten agerar, mer än att de grövsta hoten alltid polisanmäls och att de har löpande kontakt med polisen.

Säkerheten i myndighetens lokaler har under året också skärpts med vakter.

Ingen av de mest utsatta personerna vill prata om hoten som riktas mot dem.

”Känsla av att det orkestreras”

Mellan 24 januari 2020 och 24 januari i år landade runt 50 000 externa mejl i Anders Tegnells mejlkorg, enligt en uppskattning från FHM. Ett stickprov som enbart omfattar mejlen i december visar att cirka 80 stycken är av hatkaraktär, med krav på avgång, inkompetensförklaringar och personangrepp.

Anders Tegnell, Karin Tegmark Wisell och andra som ofta deltar på presskonferenser och i intervjuer är särskilt utsatta. Ibland riktas hoten även mot familjemedlemmar.

Men många fler medarbetare berörs.

– Vi har en känsla av att det orkestreras, det kommer lite i vågor. Det är inte enbart enstaka personer som skickar dumheter utan vi ser att det är likartat och skickas till många, säger Johan Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.