Viktor Orbán har lett Ungern sedan 2010. Sedan dess har många ungrare fått det bättre, vilket kan vara ett av huvudskälen till hans popularitet.
– Ekonomin har gått bra. Orbán har satsat mycket på barnfamiljer och infört ett platt skatt, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.
Ungern blir kritiserat
EU och andra institutioner kritiserar ofta Ungern för att gå i antidemokratisk riktning med inskränkningar i mediefriheten, i rättsväsendets oberoende och i rättigheter för HBTQ-personer.
När valkampanjen nu övergår i ett intensivt skede har Ungerns opposition förenat bakom kandidaten Péter Márki-Zay.
– Han är en kristen, konservativ familjeman som själv har tillhört Orbáns parti Fidesz, säger David Boati.
Hör mer om vem det är som står bakom oppositionen i videon ovan.
Fakta: Valet i Ungern
Ungern håller parlamentsval under söndagen för att utse samtliga 199 ledamöter i nationalförsamlingen. 106 ledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet, medan 93 utses via en nationell partilista. För att komma in via listorna krävs minst fem procent av rösterna – eller tio procent om det är en koalition mellan två partier och 15 procent om det är ännu fler. Specialregler gäller även för landets etniska minoriteter.
I det nuvarande parlamentet har regeringsdominerande högerpartiet Fidesz 116 mandat, med 17 för koalitionspartnern i kristdemokratiska KDNP. Störst i oppositionen är nationalistpartiet Jobbik med 17 mandat och socialdemokratiska MSZP med 13.
Årets val är i mångt och mycket en kamp mellan två koalitioner: Fidesz-KDNP samt nästan hela den samlade oppositionen som gått ihop under namnet Enade för Ungern (EM), under ledning av högerpolitikern Péter Márki-Zay. (TT)