Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Göran Ellung, producent för dokumentären Sveriges sista kungar. Foto: SVT

Producenten om kungens uttalande: ”Blev mycket förvånad”

Publicerad

I en ny dokumentär om Kungahuset tycker kung Carl XVI Gustaf att det var ”ganska märkligt” att ändra tronföljden när prins Carl-Philip föddes. Något som producenten bakom reagerade på när det sas under intervjun.

– Det är märkligt att han ifrågasätter beslutet, säger Göran Ellung.

1980 ändrades successionsordningen. Den då inte ens ett år gamla prins Carl Philip var inte längre tänkt som tronföljare utan kronprinsessan Victoria. Ett beslut kung Carl XVI Gustaf fortfarande inte riktigt håller med om.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande. Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, säger kungen i dokumentärserien ”Sveriges sista kungar”.

Som producent för dokumentären står Göran Ellung.

– Jag blev förvånad när han så starkt tog ställning. När det skedde så kan man ju förstå att han hade lite funderingar. Nu 40 år senare, och med alla de förändringar som skett i samhället, så tycker jag att det är mycket märkvärdigt.

”Går faktiskt emot grundlagen”

Intervjun blev den första av två med Sveriges monark.

– När intervjun var färdig var kungen nöjd och jag var nöjd. Dagen efter ringde hovet och ville ha en ny intervju, man sa att man ville förtydliga vad kungen tyckte om successionsordningen. Så det var en ny intervju, men det var egentligen samma svar. Ingen stor skillnad, säger Göran Ellung i SVT:s Aktuellt.

Att kungen säger såhär, kan det på något sätt gå emot grundlagen?

– Om man frågar statsvetare är det väldigt lite skrivet runt hans roll. Man säger ofta att han ska vara opolitisk och inte tycka saker. Men kungen kan tycka, det är inte alls att han är åsiktsfri. Man han bör inte ha en åsikt som går emot vad regeringen anser, där går gränsen. Grundlagar fattas av riksdag och regering och i det här fallet går han faktiskt emot vad grundlagen säger. Den säger att äldsta barn, oavsett kön, ska ärva kronan.

Sveriges sista kungar publiceras på SVT Play söndag 8 januari kl 02.00 och sänds i SVT1 torsdag 12 januari kl 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.