Kungens statsbesök i sultanatet Brunei 2004 gav upphov till en av de största kriserna som den svenska monarkin upplevt i modern tid.
Resan var kontroversiell redan på förhand eftersom den lilla staten på Borneos nordvästkust i praktiken är en diktatur där makten ärvs och sultanen styr via dekret. Landet hade dessutom kritiserats av den svenska regeringen för sin brist på mänskliga rättigheter.
Skarp kritik
När kungen i en radiointervju fick frågor om han upplevde sultanen Hassanal Bolkiah som en diktator var svaret nekande.
– Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket, sa kungen och lyfte som exempel hur tiotusentals besökare årligen bjöds in till palatset där de fick ta del av en buffé och skaka hand med landets ledare.
Uttalandena orsakade en våg av skarp kritik och i den efterföljande debatten höjdes röster för monarkins avskaffande.
Den folkpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson beskrev exempelvis uttalandena som ”pinsamma”.
– Kungen har ingen rätt att uttala politiska åsikter. Nu gör han det och samtidigt hyllar en diktator, sa hon till Ekot.
”Han hade det väldigt öppet”
Knappt 20 år efter krisen beskriver kung Carl Gustaf turbulensen som orsakad av ”ett totalt missförstånd”.
I dokumentären Sveriges sista kungar står han fast vid de positiva omdömena av sultanen.
– Han åkte runt och var väldigt nära alla människor. En gång om året vid nationaldagen eller motsvarande bjöd han ju in 30 000 människor i sitt slott. Man kan ju inte bli mer nära, säger kungen och fortsätter:
– Sen att det är en annan struktur när det gäller själva det politiska. Han var ju en ruler på ett annat sätt än i en demokratisk stat. Men han hade det väldigt öppet. Det blev ett totalt missförstånd.
Sveriges sista kungar publiceras på SVT Play söndag 8 januari kl 02.00 och sänds i SVT1 torsdag 12 januari kl 20.00.