Vissa menar att Högsta domstolens beslut om att företaget Winefinder får fortsätta sälja alkohol till svenska konsumenter är ett hot mot det svenska alkoholmonopolet, för att de kan konkurrera med Systembolaget. Men Jörgen Hettne, professor i handelsrätt vid Lunds universitet, tror annorlunda.
– Domen innebär inte något hot mot alkoholmonopolet. Den här sortens verksamhet har förekommit länge och inte varit något stort bekymmer i alkoholpolitisk mening, säger han.
Vad menas med privatinförsel?
Det som gör att Winefinder och liknande företag kan sälja alkohol i Sverige är ett undantag i alkohollagen som kallas för privatinförsel. Det gör att man kan importera eller beställa alkohol från utlandet. Högsta domstolen har bedömt att Winefinder använt undantaget som det varit tänkt från början, menar Jörgen Hettne.
– Det hade varit mer förvånande om det hade gått åt andra hållet. Nu har Högsta domstolen bekräftat status quo.
Det är bara några få procent av svenskarnas alkoholkonsumtion som går genom företag som Winefinder. Det är betydligt vanligare att man själv åker utomlands och köper med alkohol hem. Därför tror inte Jörgen Hettne att den nya domen kommer leda till någon märkbar ökning av företag som Winefinder.
– Det är fortfarande mycket enklare att gå på Systembolaget. Och man sparar inte pengar heller, för det är samma svenska alkoholskatt som ska betalas, säger han.
”Ska någonting ändras är det lagen”
Jörgen Hettne menar att Systembolaget stämde Winefinder delvis för att de ville ha ett klarläggande om var gränsen går mellan detaljhandel och privatinförsel. Men ett sådant klarläggande tycker inte Jörgen Hettne har sin plats i Högsta domstolen.
– Ska det ändras på någonting ska det ändras genom att lagstiftningen ändras, inte genom att man tolkar om alkohollagen. På det sättet straffar man ju ett bolag som har trott att de bedrivit laglig verksamhet.
I klippet hör du tre snabba frågor om Winefinderdomen och alkoholmonopolets framtid med Jörgen Hettne.