Nätvinhandlaren Winefinder, som har sitt säte i Danmark, förbjöds efter en dom i Patent- och marknadsdomstolen i oktober 2020 att marknadsföra och bedriva försäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Detta efter att företaget stämts av svenska Systembolaget för att ha brutit mot den svenska alkohollagen och marknadsföringslagen.
Men efter att frågan även prövats i Patent- och marknadsöverdomstolen förra året fick e-handlaren rätt och har sedan dess fortsatt bedriva sin verksamhet med hemleverans av viner till svenska kunder.
Nu har ärendet prövats i högsta instans och på fredagen föll domen Högsta domstolen, HD, som fastställer Patent- och marknadsöverdomstolens dom.
Tolkning av lagstiftning
Systembolaget, som inledde målet 2019, uppgav i sin överklagan till HD att den centrala frågan handlar om hur detaljhandelsbegreppet ska tolkas.
Detta då de båda tidigare instanserna har tolkat lagstiftningen olika och att den senaste domen, om den står sig, innebär att det svenska detaljhandelsmonopolet har begränsats och ”inte längre omfattar sådan gränsöverskridande distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker som bedrivs av Winefinder och andra e‐handelsaktörer”.
Frågan har ställts mot EU:s grundprincip om fri rörlighet och handel mellan EU:s medlemsländer.
Winefinder menar i ett yttrande till HD att företaget bedrivit verksamheten fullt ut från Danmark med fristående transportörer och därmed inte bryter mot gällande alkoholmonopol. Något som Högsta Domstolen nu slår fast i domen.
Ska betala rättegångskostnader
Det var i samband med den så kallade Rosengrendomen i EG-domstolen 2007 som det blev möjligt för svenskar att importerar vin från andra EU-länder trots det svenska alkoholmonopolet. Och det är med stöd av det som Winefinder, och andra nätvinhandlare, har bedrivit verksamhet till kunder i Sverige.
Systembolaget åläggs att betala Winefinders rättegångskostnader om totalt 926 000 kronor.
Systembolaget uppger att de i nuläget vill analysera domen och återkomma med kommentar längre fram.