Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på Staffan Ottossons vinodling i Karlskrona i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Vinodlaren Staffan Ottosson i Karlskrona: ”Gårdsförsäljning skulle gynna landsbygden”

Uppdaterad
Publicerad

Införandet av gårdsförsäljning av alkohol skulle gynna besöksnäringen på landsbygden, det menar Staffan Ottosson som driver en vinodling i Karlskrona och som har väntat på ett beslut i frågan i 15 år.

Representanter från Tidöpartierna gick nyligen ut med att ett förslag där gårdsförsäljning tillåts i Sverige, parallellt med att Systembolaget finns kvar, inte är långt borta.

Den senaste utredningen i frågan gjordes år 2021. Den föreslog bland annat att det ska gälla små tillverkare, vara i samband med ett betalt studiebesök och att försäljningen max får innefatta 3 liter starköl, 3 liter vin och 70 centiliter sprit.

”Vill inte kunna handla vin i mataffärer”

Staffan Ottosson är tydlig med varför han är för gårdsförsäljning.

– Jag är inte ute efter att stjälpa Systembolaget och jag vill inte att vi ska kunna handla vin i mataffärer. Det handlar bara om att göra oss till ett attraktivt besöksmål, att våra besökare kan få med sig ett minne hem, säger han och fortsätter:

– Jag tror det skulle kunna gynna näringslivet på landsbygden.

Hör hans argument i klippet ovan.

Hallengren (S): ”Är orolig”

Men det finns också kritiska röster i frågan, bland annat Lena Hallengren (S) som menar att ett tillstånd skulle kunna hota Systembolagets försäljningsmonopol.

– Jag är orolig för vad som händer om det svenska detaljhandelsmonopolet faller, sa hon i SVT:s Sverige möts tidigare i maj.

Från arkivet: Alkoholmonopolet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från ransoner till gårdsförsäljning – se historiken över det svenska alkoholmonopolet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.