Regeringen föreslår sänkt skatt för Sveriges pensionärer. Foto: Henrik Montgomery, Fredrik Sandberg/TT

Regeringen: Sänkt skatt för pensionärer i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och stödpartiet Sverigedemokraterna föreslår en skattesänkning för pensionärer på sammanlagt 2 miljarder kronor i den kommande höstbudgeten, skriver partierna i Expressen debatt.

Skattesänkningen skulle samverka med en indexering av grundavdraget, och resultatet för en person med en pension på 25 000 kronor per månad skulle bli 3 400 kronor mer i plånboken varje år, skriver Tidöpartierna i debattartikeln.

Grundavdraget är den lägsta gräns där en inkomsttagare börjar betala inkomstskatt. Indexeringen innebär att grundavdraget följer den allmänna prisnivån – alltså inflationen. Skatten blir alltså lägre då avdraget stiger tillsammans med inflationen.

Skattesänkningen kommer kosta statskassan två miljarder kronor. Enligt Tidöpartierna kommer alla landets pensionärer omfattas.

En person med en pension på 16 667 kronor i månaden skulle med grundavdraget inräknat få 2 298 kronor extra om året, och en person med 50 000 kronor i månaden får 6 996 kronor extra per år.

Andra besked i höstbudgeten

I helgen meddelade regeringen att brytpunkten för statlig inkomstskatt inte kommer att höjas. I dag ligger gränsen på drygt 51 000 kronor i månaden , och om gränsen hade höjts hade den landat på 57 000 kronor i månaden. Men i höstbudgeten föreslår regeringen att man ska pausa justeringen, vilket de menar att de gör för att finansiera andra åtgärder.

Höstbudgeten innehåller också ett förslag om ett nytt jobbskatteavdrag med fokus på låga och medelhöga inkomster. Satsningen beräknas kosta omkring 11 miljarder kronor.

Damberg: ”Löser inte grundproblemet”

”Vi socialdemokrater presenterade redan för några veckor sedan att vi vill sänka skatten för alla pensionärer. När räkningarna, räntorna och matpriserna stiger förtjänar de som har byggt upp vårt land respekt och trygghet”, skriver Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg i ett mejl till SVT.

Vidare skriver han:

”Men man ska komma ihåg att sänkt skatt inte löser grundproblemet: att allt för många pensionärer i Sverige har för låg pension.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.