Den första juli 2008 infördes tidsgränser i sjukförsäkringen. Den bortre på 2,5 år innebar att bara de utan verklighetsuppfattning eller de som krävde tung sjukhusvård fick vara kvar. Resten blev av med sin ersättning. Regeringen räknar med att 75.000 människor blivit utförsäkrade fram till slutet av 2013.
Kostar en miljard om året
– Jag tror inte att det gynnar vare sig Sverige, enskilda individer eller förtroendet för sjukförsäkringen att en lång sjukskrivning för väldigt många också är lika med fattigdom och utförsäkring, säger Annika Strandhäll (S), ny socialförsäkringsminister.
Den bortre tidsgränsen försvinner från och med den 1 juli 2015. Regeringen räknar med att det kostar statskassan en miljard om året i ökade utgifter, men att en del räknas hem när arbetsförmedlingen slipper ansvaret för de sjuka.
– Som den bortre tidsgränsen är konstruerad i dag innebär den ett avsteg från hur vi tycker att en sjukförsäkring ska fungera, nämligen att den ska finnas där när du är sjuk, säger Annika Strandhäll.
Kommer de 75 000 som utförsäkrats att få kompensation retroaktivt?
– Nej, det kommer de inte att få.
”Förstår inte varför man tar bort den”
Från oppositionen är man kritisk till att den nya regeringen tänker slopa den bortre tidsgränsen.
– Jag förstår inte varför man tar bort den. Det innebär en återgång till hur det var tidigare då fler och fler blev sjukskrivna under allt längre tid. Det är inte att hjälpa svenska folket att kunna arbeta och få en försörjning, säger Solveig Zander (C), riksdagsledamot och talesperson för C i frågor som rör bland annat sjukförsäkringen.
Mer positiva tongångar hörs från LO/TCO Rättsskydd. Där säger man att den bortre tidsgränsen framför allt inneburit en försämring för de personer bland deras medlemmar som varit sjukskrivna på grund av psykiska diagnoser.
– Det här har inneburit att de blivit sjukare, säger Kerstin Burman, jurist på LO-TCO Rättsskydd.
Samtidigt anser hon att det krävs mer för att reparera sjukförsäkringen.
– Vi bedömer att det finns minst lika många andra problem med sjukförsäkringen som är lika tunga.