Hör om hur regeringen och Moderaterna vill lösa energiförsörjningen Foto: TT/Magnus Hjalmarson Neideman SVT/Zsolt Czinkozcky

Regeringen: Sverige måste klara en fördubblad elanvändning

Publicerad

Sverige behöver dubbelt så mycket el, om vi skall klara omställningen till grönt stål. Det säger energiminister Anders Ygeman (S) till SVT efter en stor avstämning om Sveriges elektrifieringsstrategi.

Både forskare, regering och Moderaterna säger nu att vindkraft är den billigaste lösningen, men motståndet lokalt är en svår nöt att knäcka.

Sveriges totalkonsumtion i dag är 140TWh. LKAB har talat om kommande behov på 55 TWh mer om 20 år, Dessutom finns anläggningar som H2 Greensteel, Hybrit, och Northvolt som behöver mycket el.

Regeringen sätter målet att klara fördubblad elanvändning om 20-25 år.

– Det är absolut möjligt, vi har sett investeringar i förnyelsebar energi senaste åren på 80-90 miljarder, säger energiminister Anders Ygeman till SVT.

Både han och forskare på dagens möte är överens om att vindkraft i dag är det billigaste sättet att producera ny el. Även Moderaterna som talat om nya kärnkraftverk håller med:

– Ja, vindkraften är billigast i dag, men jag tror vi behöver både kärnkraft och vindkraft, säger Lars Hjälmered energipolitisk talesperson.

Lokalt motstånd sätter käppar i hjulen

I dag är lokalt motstånd ett problem för vindkraften. Regeringen vill skärpa lagstiftning för att snabba på processerna, men Moderaterna saknar konkreta förslag i riskdagen.

På mötet lyftes tanken att vindkraftsägare skall betala kommunal fastighetsskatt. Tanken är att ekonomisk vinning lokalt ska öka acceptansen, men både S och M, säger nej.

Yta står mot kostnad

Regeringen vill se mer havsbaserad vindkraft. I diskussionen poängteras också att kärnkraften är ”yteffektiv”. Tre kärnreaktorer i Forsmark ger el som flera tusen vindsnurror. Frågan blir om folk är villiga att betala dyrare el – för att slippa vindsnurror i sin närhet. Varken S eller M svarar ja, på den frågan:

– För enstaka personer kan det vara så, men det är den samlade kostnaden för samhället som avgör om Sverige skall klara konkurrenskraften, säger Lars Hjälmered.

– Jag tror inte elkonsumenter är villiga att höja sin elräkning, för att få ett visst energislag, säger Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.